Zamknięta w słoiczku sałatka świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Przyda się również w podróży, w szkole czy po treningu. Musimy jedynie pamiętać by odpowiednio ułożyć warstwy – zaczynając od dressingu, po cięższe składniki, kończąc na świeżej i chrupiącej mieszance sałat z buraczkiem.
Składniki:
- 1 woreczek mieszanki sałat Bolero mix firmy Eisberg
- pół awokado
- 2 ogórki kiszone
- 50 g zielonej soczewicy
- pół jabłka
- pół czerwonej papryki
- garść pestek dyni
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- pół szklanki natki pietruszki
- papryczka chilli
- sól
Sposób przygotowania:
- Soczewicę wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 25 min. Następnie odcedzić i zostawić do
ostudzenia. - Oliwę, drobno posiekaną pietruszkę i papryczkę chilli wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą.
- Paprykę pokroić w krótkie paski, ogórek, jabłko i awokado w kostkę.
- Na dno słoika wlać dressing, następnie wsypać soczewicę i układać warstwowo: jabłko, ogórek, awokado, paprykę oraz mieszankę sałat.
- Posypać prażonymi pestkami dyni.
- Przed spożyciem wymieszać wszystkie warstwy bądź wyłożyć do miseczki.