Polski majonez sałatkowy króluje na naszych stołach nie tylko w Wielkanoc! To jeden z najchętniej dodawanych do potraw dodatków. Charakterystyczny smak pasuje do większości przekąsek. Niestety, majonezy to bardzo kaloryczne sosy; dodawaj je do tych potraw, z którymi będą współgrały najlepiej. Jakie potrawy z majonezem warto przygotować na imprezę lub rodzinne spotkanie?
Tradycyjna sałatka z majonezem – klasyka, która nigdy się nie znudzi!
Polska warzywna sałatka z majonezem to niezbędny element każdej polskiej biesiady. Co ciekawe, w każdym domu wygląda ona nieco inaczej: część gospodyń dodaje do niej jabłko, pora, inne – ogórki kiszone lub konserwowe, cebulę… Jeden składnik pozostaje jednak niezmienny: majonez sałatkowy – wybierz najlepszy, bowiem to on ma wielki wpływ na smak sałatki. Jeśli tradycyjna sałatka znudziła się już Twojej rodzinie, poeksperymentuj z różnymi dodatkami. Seler, pieczarki, kukurydza, szczypiorek – to od Was zależy, jak będzie wyglądała tradycyjna sałatka warzywna w Waszym domu.
Brokułowa sałatka wegetariańska z majonezem
Sałatkę brokułową pokochają z pewnością osoby, które nie przepadają za spędzaniem godzin w kuchni. Przygotujesz ją szybko i bez żadnych problemów, a efekt przypadnie do gustu wszystkim gościom. Składniki to: ugotowane brokuły, ser feta, płatki migdałów lub prażony słonecznik oraz specjalny sos. Możesz przyrządzić go osobiście lub postawić na majonez czosnkowy. To wyjątkowy smak, który sprawi, że dania z majonezem nabiorą zupełnie nowego charakteru.
Jajka i swojski majonez: najlepsze połączenie!
Jeśli planujesz podać na stół jajka, majonez dekoracyjny to absolutne minimum! A może być tak jajka w majonezie inaczej? Jeśli chcesz nadać tradycyjnej potrawie nowego charakteru, wybierz jajka faszerowane – w tym wypadku wybór jest naprawdę ogromny. Możesz zdecydować się na faszerowanie pieczarkami, pastą z boczkiem, kozim serem, suszonymi pomidorami… Podane w ten sposób jajka z majonezem cieszą się na imprezach ogromnym powodzeniem. Postaw na wysokiej jakości majonez dekoracyjny, dzięki któremu nie tylko nadasz potrawie smaku, ale również pięknie udekorujesz danie.
Wegański majonez – rozwiązanie dla wszystkich
Choć sałatka wegetariańska z majonezem będzie na imprezie ukłonem w stronę osób, które nie jedzą mięsa, to jednak nie możemy zapominać o weganach. To osoby, które nie tylko nie jedzą mięsa, ale również żadnych produktów odzwierzęcych – w tym również jajek i nabiału. Tradycyjny majonez sałatkowy powstaje na bazie jajek, dlatego nie nadaje się do potraw wegańskich. Wybierz wegański majonez, który pod względem jakości i smaku w niczym nie odbiega od zwykłego majonezu.
Sałatki z majonezem to nuda? Postaw na ciepłe dania!
Potrawy z majonezem to nie tylko sałatki – swojski majonez nadaje się również jako baza do sosów. Doskonale sprawdzi się w przypadku wytrawnych naleśników. Zapiekane naleśniki z serem i sosem pomidorowym oraz najlepszy majonez to wyśmienite połączenie, które możesz podać podczas kolacji z przyjaciółmi. Wytrawne naleśniki to również doskonała przekąska na zimno. Pokrojone na niewielkie kawałki sprawdzą się jako pyszne przekąski podczas imprezy.
Najlepszy majonez? Postaw na jakość!
Niezależnie od tego, czy na stole mają się pojawić sałatki z majonezem, jajka czy inne potrawy z majonezem, dobry majonez to podstawa! Majonezy marki Fanex spełnią oczekiwania najbardziej wymagających klientów – to jakość, która nigdy Cię nie zawiedzie.