Planujesz kolację dla bliskim i brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowe danie? W roli kulinarnego gwoździa menu idealnie odnajdzie się Chatka szpinakowo-łososiowa. Danie to nie tylko prezentuje się efektownie, ale też jest wyjątkowo smaczne. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Składniki:
Ciasto
- 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżki oleju
Nadzienie
- 200 g serka śniadaniowego
- 50 g sera feta
- 50 g łososia wędzonego w plastrach
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Szpinak zblendować na gładką masę. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól.
- Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem.
- Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej
nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut. - Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.
- Prostokąty posmarować (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części
ułożyć cienki plaster łososia. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim. - Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.