Letnie dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jedną z przyjemniejszych opcji aktywności w plenerze, może być wycieczka rowerowa poza miasto. Po dłuższym czasie pedałowania, warto zrobić przerwę na sycącą przekąskę, która doda nam energii na dalszy etap drogi.
Składniki:
Ciasto:
- 1½ szklanki mąki pszennej
- ½ kostki masła
- żółtko
- łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Farsz:
- 3 Kiełbaski Ślązaczki marki Berger
- ser mozzarella
- 6 pomidorków koktajlowych
- ½ szklanki śmietany 30%
- białko z jednego jajka
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać, a następnie zagnieść z żółtkiem, pokrojonym masłem, śmietaną i solą, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto owinąć folią i włożyć na 15 min do zamrażalnika.
- Kiełbaski i mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki.
- Śmietanę wymieszać z białkiem, doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem.
- Wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta.
- Piec 10 min w temperaturze 200 stopni.
- Wyjąć foremki i wypełnić je kiełbasą, pomidorkami i mozzarellą.
- Całość zalać śmietaną z białkiem, a następnie ponownie umieścić w piekarniku na 15 min.
- Tartaletki można podawać na ciepło lub zimno, z delikatnym sosem czosnkowym oraz świeżą
bazylią.