Niekiedy warto odejść na chwilę od tradycyjnej kuchni polskiej i znaleźć sprawdzony przepis kuchni orientalnej, który pozytywnie zaskoczy twoją rodzinę. Pyszny obiad może być prostym w przygotowaniu.
Składniki:
- 400 g gotowanej cieciorki w puszcze
- 2 łyżki płynu z zalewy
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól, pieprz do smaku
- szczypta kminu rzymskiego
- oliwa lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Odcedź ciecierzycę, zachowując 2 łyżki płynu.
- Zblenduj, niekoniecznie na idealnie gładką konsystencję, mogą pozostać drobne kawałeczki ciecierzycy.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Następnie dodaj 2 łyżki z zalewy, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaną mąkę, sól, pieprz oraz kmin rzymski.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej na patelni olej i nakładaj po 1,5 łyżki masy, delikatnie rozprowadzając, aby uzyskać grubość około 1 cm.
- Smaż z dwóch stron do zarumienienia około 2 minut.Kotleciki możesz zjeść same lub z kaszą jaglaną i surówką a’la mizeria – ogórek i pomidor wymieszane z jogurtem naturalnym.