Sezon na truskawki, uważany jest przez większość z nas za najlepszy moment w roku. Chwila, w której lokalne bazarki zamieniają się w pełne soczystej truskawkowej czerwieni miejsca, to idealny moment na rozpoczęcie kulinarnych eksperymentów. Nietypowe dania z truskawkami w roli głównej, doskonale sprawdzą się jako lekka, obiadowa propozycja.
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 200 mln mleka kokosowego
- 1 szklanka soku z buraków
- 75 g pistacji prażonych w piecu
- 50 g chrupiącej sałatki z żurawiną
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu
- Pieprz do smaku
- Listki mięty
Sposób przygotowania:
- Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy.
- Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy.
- Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy.
- Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód.
- Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem.
- Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami.
- Całość posypujemy chrupiącą sałatką i dodajemy listek mięty.Smacznego!