Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

on
Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Sezon na truskawki, uważany jest przez większość z nas za najlepszy moment w roku. Chwila, w której lokalne bazarki zamieniają się w pełne soczystej truskawkowej czerwieni miejsca, to idealny moment na rozpoczęcie kulinarnych eksperymentów. Nietypowe dania z truskawkami w roli głównej, doskonale sprawdzą się jako lekka, obiadowa propozycja.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 200 mln mleka kokosowego
  • 1 szklanka soku z buraków
  • 75 g pistacji prażonych w piecu
  • 50 g chrupiącej sałatki z żurawiną
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • Pieprz do smaku
  • Listki mięty

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy.
  2. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy.
  3. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód.
  5. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem.
  6. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami.
  7. Całość posypujemy chrupiącą sałatką i dodajemy listek mięty.Smacznego!