Babeczki z żelkami

on
Babeczki z żelkami

W trakcie plenerowych wypadów za miasto zaskoczmy małych i dużych łasuchów przepysznymi muffinkami z soczyście owocowymi żelkami.

Takie połączenie nie tylko zachwyci małych i dużych smakoszy, ale będzie także okazją do doskonałej zabawy podczas wspólnego przygotowywania pyszności i planowania majówkowej eskapady.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki białej oranżady
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • żelki – 3 opakowania
  • 250 g śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Powoli ucierając, wlewamy połowę oranżady i oleju.
  2. Stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia – cały czas ucieramy ciasto na wolnych obrotach miksera. Wlewamy pozostałą oranżadę i olej.
  3. Ucieramy, aż całość się połączy.
    Masę przelewamy do formy na babeczki, wyłożonej papilotkami (mniej więcej do 3/4 wysokości).
    Pieczemy ok. 20-25 minut w 180° C (góra/dół). Pod koniec czasu sprawdzamy. Jeśli jest suchy, możemy wyjąć muffinki z piekarnika.
  4. W ostudzonych babeczkach wykrawamy środki i wkładamy po 2-3 żelki.
  5. Mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijamy na sztywny krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki. Na wierzchu każdej układamy żelki.

Smacznego!