
 
Składniki:
- 500 g Kiełbasy białej extra
 - 500 ml żurku
 - 5 jaj przepiórczych
 - włoszczyzna
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - garść suszonych borowików
 - sól
 - pieprz
 - 2 listki laurowe
 - ziele angielskie
 - świeży majeranek
 - rzeżucha
 - mus chrzanowy (150 ml śmietany 3%, 150 g chrzanu tartego, pół startego, słodkiego jabłka, szczypta soli)
 
Sposób przygotowania:
- Do garnka wkładamy włoszczyznę, nieobraną cebulę i czosnek, borowiki oraz przyprawy.
 - Produkty zalewamy 2 litrami zimnej wody i czekamy aż się zagotuje.
 - Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez ok. 40 minut.
 - Gdy upłynie wskazany czas, odstawiamy wywar na 10 minut i przecedzamy.
 - Następnie należy wlać zakwas, zagotować i dodać świeży majeranek, cały czas mieszając żurek gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
 - W międzyczasie na rozgrzanej patelni grillowej opiekamy białą kiełbasę.
 - Ostatnim etapem jest wlanie żurku do wydrążonego wcześniej podgrzanego w piekarniku chleba i włożenie zgrillowanej kiełbasy.
 - Całość dekorujemy łyżką musu chrzanowego, połówkami ugotowanych na twardo przepiórczych jaj oraz świeżą rzeżuchą.