

Składniki:
- 500 g Kiełbasy białej extra
- 500 ml żurku
- 5 jaj przepiórczych
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść suszonych borowików
- sól
- pieprz
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- świeży majeranek
- rzeżucha
- mus chrzanowy (150 ml śmietany 3%, 150 g chrzanu tartego, pół startego, słodkiego jabłka, szczypta soli)
Sposób przygotowania:
- Do garnka wkładamy włoszczyznę, nieobraną cebulę i czosnek, borowiki oraz przyprawy.
- Produkty zalewamy 2 litrami zimnej wody i czekamy aż się zagotuje.
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez ok. 40 minut.
- Gdy upłynie wskazany czas, odstawiamy wywar na 10 minut i przecedzamy.
- Następnie należy wlać zakwas, zagotować i dodać świeży majeranek, cały czas mieszając żurek gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
- W międzyczasie na rozgrzanej patelni grillowej opiekamy białą kiełbasę.
- Ostatnim etapem jest wlanie żurku do wydrążonego wcześniej podgrzanego w piekarniku chleba i włożenie zgrillowanej kiełbasy.
- Całość dekorujemy łyżką musu chrzanowego, połówkami ugotowanych na twardo przepiórczych jaj oraz świeżą rzeżuchą.