Odpowiednio zbilansowany model żywienia jest nie tylko paliwem dla ciała, ale też ważnym elementem pozwalającym dbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Nie ma nic gorszego niż nieregularne jedzenie, sięganie po ciężkie przekąski lub zjadanie zbyt dużych porcji tuż przed snem. Oprócz tego, jak i kiedy jemy, musimy także koniecznie zwracać uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. Warto więc bliżej zapoznać się z produktami bogatymi w cenne witaminy i „zdrowe” tłuszcze Omega-3, które mają pozytywny wpływ na organizm, chronią serce oraz wspierają codzienną pracę mózgu. Lepiej także zawczasu zdrowo się odżywiać, kiedy nic nam nie dolega – w myśl zasady, iż lepiej zapobiegać niż leczyć.
W naszym jadłospisie powinno znaleźć się miejsce na owoce i warzywa, pełnoziarniste produkty węglowodanowe (kasze, ryż, makaron), ryby, chude mięso. Z tych produktów możemy wyczarować smaczne posiłki na każdy dzień tygodnia, za które nasz organizm szybko nam się odwdzięczy większą dawką energii oraz doskonałą formą.
Zwróć uwagę na ryby
Polacy bezsprzecznie należą do narodu kochającego mięso, tymczasem jedzenie go codziennie obciąża układ trawienny oraz przyczynia się do problemów z miażdżycą i wysokim poziomem cholesterolu. Pamiętając o zasadach zdrowego żywienia, w miejsce tego powinniśmy co najmniej 2-3 razy w tygodniu sięgać po rybę. Tymczasem badania pokazują, że jemy ich zdecydowanie za mało – 1/3 Polaków spożywa rybę zaledwie kilka razy w tygodniu. Ryby są cennym źródłem wartościowych składników takich jak Omega-3 i magnez. Regularne spożywanie Omega-3 ma pozytywny wpływ na pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację oraz wspiera funkcje poznawcze. Omega-3 podnosi także poziom serotoniny i dopaminy, co znajduje swoje odzwierciedlenie w dobrym nastroju, energii do działania oraz ogólnemu poczuciu zadowolenia oraz pozwala niwelować oznaki niepokoju i stresu.
Mam pomysł na rybę
Obecnie mamy wiele możliwości przygotowania pysznych dań z rybą, które nie mają nic wspólnego z mało smacznym, mrożonym filetem. Coraz popularniejsza dieta śródziemnomorska podsuwa szereg inspiracji, szczególnie jeżeli chcemy jeść lekko. Idealnym rozwiązaniem jest obiad w formie sałatki z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek, papryki, kaparów i łososia wędzonego od SuperFish. Zamiast łososia możemy też dodać halibuta – to proste rozwiązanie, które jest jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. Jeżeli chcemy zjeść coś bardziej sycącego, możemy przygotować roladki naleśnikowe lub z tortilli z dodatkiem ryb wędzonych i świeżych warzyw. To wyjątkowo smaczna i pożywna propozycja, która doskonale sprawdzi się zarówno na spotkaniu z przyjaciółmi, jak i jako lunch w pracy.
Dla bardziej zabieganych, SuperFish proponuje cały wachlarz smacznych filetów śledziowych w wielu odsłonach, które nie zawierają substancji konserwujących i dzięki wygodnemu opakowaniu, są idealne na raz. Opcja z suszonymi pomidorami, kolorowym pieprzem, żurawiną to propozycja dla osób, które lubią mało oczywiste połączenia smakowe. Dla tradycjonalistów rozwiązaniem jest śledź w lekkiej, naturalnej śmietanie. Możemy sięgnąć po śledzie jako samodzielne danie lub dodać do nich garść świeżych warzyw lub pełnoziarniste pieczywo. Bogactwo możliwości zależy od naszych preferencji smakowych, dlatego pamiętajmy, by pojawiała się na naszych talerzach częściej niż tylko od święta.
Dostępne produkty:
- SuperFish filety śledziowe z krojoną cebulką 650 g
- SuperFish filety śledziowe z suszonymi pomidorami 650 g
- SuperFish filety śledziowe z suszonymi pomidorami 200 g
- SuperFish koreczki śledziowe giżyckie 250 g
- SuperFish filety śledziowe z żurawiną, 200 g
- Super Fish koreczki kaszubskie w oleju z rodzynkami sułtańskimi 250 g
- SuperFish filety śledziowe z pieprzem i ziołami 650 g
- SuperFish łosoś wędzony FIT 80g
- SuperFish, łosoś wędzony z pieprzem cytrynowym 75g
- SuperFish, łosoś wędzony z nori 75g
- SuperFish, halibut wędzony 100g