Makaron wstążki, we włoskiej kuchni nazywany mianem fettuccine, to jedna z jego najelegantszych form, niezwykle efektownie prezentująca się na talerzu. My zdradzamy Wam idealny przepis na uroczysty obiad lub elegancką kolację – Wstążki makaronowe z łososiem.
Składniki:
– 250 g Makaronu Międzybrodzkiego wstążki,
– 200 g fileta z łososia,
– 150 ml wody,
– 1 mały por,
– 300 ml słodkiej śmietany 18%,
– 50 ml wina białego półsłodkiego,
– 2 łyżki oleju,
– sól, pieprz do smaku,
– listki świeżej rukoli do ozdoby.
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron
- Łososia doprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy, polewamy wodą i dusimy ok. 3-4 minut
- Pora czyścimy, a następnie kroimy i podsmażamy. Dodajemy śmietanę, wino i doprawiamy. Całość ciągle mieszając, trzymamy na ogniu do zagotowania.
- Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierzchu kładziemy cząstki duszonego łososia
- Całość dekorujemy listkami świeżej rukoli
Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.