Święta to czas, kiedy każdy z nas, nawet jeśli jest fanem zdrowego odżywiania, musi się skusić na coś słodkiego. Jako deser na naszym świątecznym stole znakomicie sprawdzi się beza.
Beza świąteczna – spód
Składniki:
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka maki ziemniaczane
- 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
Sposób przygotowania:
- Nagrzewamy piekarnik do 120°C bez termo obiegu.
- Białka ubić na piane,̨ następnie stopniowo dodawać przesiany cukier puder.
- Miksować do powstania bardzo sztywnej, błyszczącej masy.
- Dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, po czym miksować jeszcze kilka minut.
- Pianę rozsmarować na pergaminie wstawić do piekarnika.
- Po około 30 minutach (lub wcześniej by beza pozostała biała) zmniejszyć temperaturę do 100° i pozostawić bezy na około 3 godziny.
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem do bezy :
Składniki:
- Amaretto 50 ml
- 300 g Twarożku kanapkowo-sernikowego
- Śmietana 36% 200 ml
- Powidła śliwkowe 150 g
- Czekolada deserowa 100 g
- Cukier puder 100 g
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
- Cynamon
Sposób przygotowania:
- Twaróg mieszamy mikserem z Amaretto i otartą skórką z pomarańczy.
- Przesiany cukier puder łączymy ze śmietana i ubijamy na sztywno.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Łączymy delikatnie masę twarogową z bitą śmietaną i odstawiamy do lodówki.
- Jeden spód bezy kładziemy płaską częścią do góry i smarujemy ją powidłami śliwkowymi, następnie częścią czekolady.
- Następnie wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem bezowym.
- Oblewamy czekoladą, posypujemy cynamonem i dekorujemy.
Najlepiej smakuje po godzinie w lodówce!