W menu kuchni orientalnej niezwykle często używa się pędów bambusa. Ich delikatny, lekko słodki smak idealnie pasuje do większości dań, nadając im wyrazistszego aromatu. Pędy bambusa są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika i są doskonałym źródłem potasu. Potrawy z ich wykorzystaniem są zdrowe i pysznie smakują, np. z indykiem w sosie słodko-kwaśnym.
Indyk w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
1 puszka pędów bambusa marki Sandra
½ puszki kukurydzy marki Sandra
1 puszka ananasa marki Sandra
2 filety z indyka
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
5 sparzonych pomidorów
2 paczki ryżu
1 cebula
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki mielonej papryki
2 łyżeczki lubczyku otartego
bazylia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę pokrojoną w piórka, całość dusimy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka marchew pokrojoną w słupki, pędy bambusa, kukurydzę, pokrojoną paprykę, ananasa wraz z zalewą oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy musztardę, koncentrat i doprawiamy szczyptą bazylii, pieprzu ziołowego, mielonej papryki i lubczyku. Całość dusimy około 20 minut, mieszając co jakiś czas. W tym samym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Kolejno kroimy indyka w kostkę, doprawiamy go solą oraz pieprzem i smażymy z każdej strony około 7 minut. Po upływie czasu przekładamy indyka do sosu i dusimy 3 minuty. Gotowy ryż oraz kurczaka wraz z sosem nakładamy do miseczek.
Smacznego!