Marynaty do mięs na każdą okazję

on
Marynaty do mięs na każdą okazję
Marynaty do mięs na każdą okazję

Smak mięsa w dużej mierze zależy od przypraw, których użyjemy. Większość z nich sprawdza się w przypadku każdego typu mięsa, jednak są i takie, które w wyjątkowy sposób potrafią podkreślić smak wybranych potraw. Marka Kühne, z myślą o karnawałowych spotkaniach przy stole z najbliższymi, przygotowała kilka sprawdzonych przepisów na aromatyczne marynaty do mięs.

Marynata do drobiu

Mięso drobiowe charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Jest więc doskonałe dla osób chcących zadbać o sylwetkę. W porównaniu z innymi mięsami jest delikatne i posiada większą wartość odżywczą.

Składniki:

  • Dressing jogurtowy Kühne
  • Gałązka rozmarynu
  • Gałązka tymianku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Dodać dressing Kühne i roztarte w dłoniach zioła.
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Zalać mięso marynatą i zostawić na ok. 1,5 godziny.
Marynaty do mięs na każdą okazję
Marynaty do mięs na każdą okazję

Marynata do wołowiny

Wołowina charakteryzuje się dużą ilością białka, które przez człowieka jest dobrze przyswajalne. Dodatkowo zawiera wiele witamin z grupy B oraz jest bogata w składniki mineralne, takie jak żelazo i cynk.

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki dressingu włoskiego Kühne

Sposób przygotowania:

  1. Należy dokładnie wymieszać ze sobą musztardę, miód oraz dressing włoski, a następnie dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
  2. Mięso należy marynować w tak przygotowanej zalewie przez ok. godzinę.

Marynata do wieprzowiny

Zbyt częste sięganie po produkty z mięsa wieprzowego może powodować zwiększenie ryzyka choroby wieńcowej, miażdżycy czy otyłości. Jednak m.in. ze względu na dużą zawartość magnezu nie należy całkowicie wykluczać go z diety.

Składniki:

  • Sos Hot Chilli Kühne
  • Gałązka majeranku
  • Gałązka oregano
  • Pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  1. Sos Hot Chilli wymieszać z roztartymi w dłoniach ziołami.
  2. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Mięso pokrojone w dowolny sposób marynować przez 30 minut do 1,5 godziny w zależności od grubości kawałków mięsa.

Smacznego!