Zupa krem ze szparagów

on
Zupa krem ze szparagów

Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny.

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  •  3–4 średnie ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek korzenia selera
  •  5 cm białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  •  1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  •  750 ml wody Mama i ja
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  •  sól, pieprz
  • pistacje, płatki migdałów
  •   śmietana (opcjonalnie)
  •  ulubione zioła

Wykonanie:

  1. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do środka pokrojone warzywa. Lekko je podsmażamy, mieszając co 3–4 minuty.
  3. Następnie do garnka dodajemy pokrojony por i obrany czosnek. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około 1–2 minuty.
  4. Dolewamy wodę i jeśli wybraliśmy opcję z lubczykiem, dosypujemy zioła i całość gotujemy 5 minut.
  5. Z umytych szparagów odłamujemy łykowate końcówki (można je zamrozić i gdy uzbiera się większa ilość, wykorzystać je do przygotowania np. wywaru). Następnie dosypujemy pokrojone szparagi do garnka i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
  6. Tak przygotowaną zupę blendujemy, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku.
  7. Podajemy ją z pokrojonymi pistacjami, migdałami i ziołami.

Smacznego!

Zupa krem ze szparagów