Warstwowa sałatka

Warstwowa sałatka

Zamknięta w słoiczku sałatka świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Przyda się również w podróży, w szkole czy po treningu. Musimy jedynie pamiętać by odpowiednio ułożyć warstwy – zaczynając od dressingu, po cięższe składniki, kończąc na świeżej i chrupiącej mieszance sałat z buraczkiem.

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki sałat Bolero mix firmy Eisberg
  • pół awokado
  • 2 ogórki kiszone
  • 50 g zielonej soczewicy
  • pół jabłka
  • pół czerwonej papryki
  • garść pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • pół szklanki natki pietruszki
  • papryczka chilli
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 25 min. Następnie odcedzić i zostawić do
    ostudzenia.
  2. Oliwę, drobno posiekaną pietruszkę i papryczkę chilli wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą.
  3. Paprykę pokroić w krótkie paski, ogórek, jabłko i awokado w kostkę.
  4. Na dno słoika wlać dressing, następnie wsypać soczewicę i układać warstwowo: jabłko, ogórek, awokado, paprykę oraz mieszankę sałat.
  5. Posypać prażonymi pestkami dyni.
  6. Przed spożyciem wymieszać wszystkie warstwy bądź wyłożyć do miseczki.

Przeczytaj inne:
Catering dietetyczny idealny dla kulinarnych… ignorantów

Polskę ogarnęło szaleństwo gotowania. Gotuje się wszędzie. Gotują niemal wszyscy. Gotowanie jest dziś tematem rozmów podczas spotkań  towarzyskich. O gotowaniu......

Zamknij