Tatar z łososia z kaparami

on
Tatar z łososia z kaparami
Tatar z łososia z kaparami.

Tatar z łososia

Łosoś jest nie tylko pyszny, ale i pożywny. Ryba ta zawiera wiele witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie tylko dostarcza B1, B2, B3, B6, B9 i B12, ale także zapewnia w diecie obecność wapnia, żelaza, fosforu, cynku czy potasu. Dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jest coraz częstszym składnikiem naszych potraw. Tatar z łososia to propozycja dania, która pozwala na prawdziwe delektowanie się niepowtarzalnym smakiem. Ale co jeszcze warto dodać do ryby? Oczywiście kapary!

Kapary

Kapary wielu smakoszy nadal nieco onieśmielają. Niepotrzebnie! Chociaż ich nazwa wzięła się od łacińskiej nazwy kozy, co miało nawiązywać do silnych doznań sensorycznych oferowanych przez tę roślinę, kapary nie są takie straszne, jak je malują. Wręcz przeciwnie – te ususzone pąki kwiatów przypadną do gustu niejednemu. A co więcej, tak jak łosoś mogą pochwalić się niemałą wartością odżywczą. Są one bogate w sole mineralne z jodem oraz witaminę K. Jako dodatek potrafią przełamać aromat każdego dania dzięki swojemu unikalnemu, intensywnemu smakowi.

Składniki:

  • 300g wędzonego łososia
  • 1/3 słoika Kaparów w zalewie octowej OLE!
  • 4 ogórki kiszone obrane i posiekane
  • 1 cebula lub 3 szalotki posiekane
  • ½ cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżka chrzanu
  • oliwa (ok. 3 łyżki)

Przygotowanie

Ogórki posiekaj na małe kawałeczki. Podobnie postąp z cebulą. Za pomocą ostrego noża lub malaksera posiekaj łososia. Następnie wyciśnij na rybę sok z cytryny i dodaj łyżkę kaparów OLE! oraz posiekaną wcześniej cebulę. Na sam koniec dodaj odrobinę pieprzu, a także chrzan i oliwę. Całość zmiksuj, ale niedokładnie, by powstała masa nadal składała się z rozróżnialnych kawałeczków. Gotowy tatar za pomocą okrągłej formy (na przykład pierścienia cukierniczo-kucharskiego) ułóż na talerzu. Dookoła poukładaj ogórki. Danie posyp kaparami. Przed podaniem możesz polać kilkoma kropelkami oliwy i posypać pieprzem według uznania.