Tartinki z musem twarogowo- łososiowym

on

Tartinki z musem twarogowo- łososiowym

Karnawał trwa w najlepsze, dlatego często głowimy się nad tym, jakimi potrawami zaskoczyć naszych gości. Na przyjęcia organizowane w domu świetnie sprawdzą się tzw. finger food, czyli szybkie i łatwe do przyrządzenia przekąski, mieszące się w dłoń, które można zjeść niemal w jednym kęsie.

Polecamy wytrawne tartinki przygotowane na spodzie z żytniego chleba tostowego. Mus wykonany na bazie twarogu z dodatkiem łososia i suszonych pomidorów oraz krewetki i pomidorki koktajlowe będące zwieńczeniem dania, pozwolą poczuć nieco śródziemnomorskiego klimatu w samym środku mroźnej, polskiej zimy.

Składniki:

  • 50 g filetu z łososia
  • 100 g twarogu wiejskiego tłustego, np. od OSM Piątnica
  • 3 szt. pomidorów suszonych w zalewie olejowej
  • 100 ml słodkiej śmietanki, np. od OSM Piątnica
  •  8 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • krewetki tygrysie lub koktajlowe
  • 3-4 gałązki koperku
  • 8 kromek pieczywa żytniego tostowego lub innego ulubionego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Filet z łososia poddusić na maśle na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-6 minut, a
następnie wystudzić.
2. Twaróg wyłożyć do miseczki, dodać pomidory suszone, słodką śmietankę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dodać również wystudzonego łososia i wszystko dokładnie zmiksować na
jednolitą masę.
3. Z pieczywa wyciąć małą szklaneczką krążki, na każdy dekoracyjnie wyłożyć mus i wszystkie
udekorować krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.

Podawać jako samodzielne danie.