Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

Arbuz świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska w letnie dni, a także jako składnik deserów. Nie zawiera wielu witamin i składników mineralnych, ale w ponad 90% składa się z wody, więc idealnie gasi pragnienie i nawadnia organizm. Będzie świetną propozycją deserową, zwłaszcza teraz, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy.

Biszkoptowy arbuzowiec

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta

Masa arbuzowa:

  • 500 g miąższu arbuza (bez pestek)
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym Delecta

Biszkopt makowy:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki maku

Masa truskawkowa:

  • 100 g pokrojonych truskawek
  • 1 i 2/3 szklanki wody
  • 1 opakowanie kisielu o smaku truskawkowym Delecta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny Delecta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Ubij 2 białka na sztywno i utrzyj żółtka z cukrem.
  3. Dodaj mąkę, kakao i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj ubite białka i wymieszaj obie masy.
  5. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem i piecz około 15 minut.
  6. Ubij białka na sztywno, a żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę, mak i wymieszaj. Piecz biszkopt makowy około 15 minut i odstaw do ostygnięcia.
  7. Ubij śmietankę kremówkę z jedną łyżką cukru, dodając mix do śmietany.
  8. Ciemny i wystudzony biszkopt posmaruj kremem śmietankowym.
  9. Na krem wylewamy masę arbuzową przygotowaną z gotowanym przez 10 minut na niewielkim ogniu miąższem arbuza bez pestek z dodaną galaretką.
  10. Ułóż biszkopt makowy bezpośrednio na masie arbuzowej.
  11. Biszkopt makowy posmaruj drugą porcją masy śmietankowej.
  12. Na wierzch ułóż pokrojone truskawki.
  13. Zagotuj szklankę wody, dodaj rozpuszczony w 2/3 szklanki wody kisiel oraz cukier. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła.
  14. Ciasto pozostaw na noc w lodówce.

 Deser arbuzowy z pistacjami

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 35 g cukru pudru
  • 35 g żelatyny Delecta
  • 50 ml wrzątku
  • 3 krople aromatu waniliowego Delecta
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie pistacji Bakalland

Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera.
  2. Sok zmiksuj z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym.
  3. W kilku łyżkach wrzątku rozpuść żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Sok z arbuza podgrzej na małym ogniu, dodaj rozpuszczoną żelatynę i mieszaj całość do połączenia składników.
  5. Ostudzony krem przelej do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Opakowanie pistacji zalej wrzątkiem i obierz ze skórek, a następnie posiekaj.
  7. Stężały deser podawaj na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki pudding. Wierzch udekoruj pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.

Przeczytaj inne:
Kuchnia fushion, czyli mix potraw na talerzu

Coraz częściej w opisach polskich restauracji pojawia się nazwa „kuchnia fushion”. Co oznacza ten kulinarny trend? To umiejętne łączenie tradycyjnych...

Zamknij