Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim

Składniki:

Sos

  • 70 g oliwy z oliwek
  • 60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g octu
  • 15 g musztardy Dijon
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Sałatka

  • 500 g wody
  • 500 g ziemniaków, młodych, obranych (Ø 3-3,5 cm)
  • 1 pęczek zielonych szparagów, bez twardych końców (ok. 330 g)
  • 300 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 150 g sera korycińskiego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)

Sposób przygotowania:

Sos

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego oliwę, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr.
3. Składniki zgarnać kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie 5 s/obr.
4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
5. Założyć motylek. Dodać ocet, musztardę, sól i pieprz, mieszać 2 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać odważoną wcześniej oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
6. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Sałatka

7. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 1.
8. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej szparagi, gotować na parze kolejne 10 min/Varoma/obr.
9. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ziemniaki przełożyć do dużej miski. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ziemniaków.
10. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ziemniakami i szparagami, odważyć do niej pomidory i ser, polać wcześniej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać kopystką.
11. Sałatkę ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim podawać jako przystawkę.

Wskazówka

Szparagi warto bezpośrednio po ugotowaniu na parze przełożyć do miski z wodą i lodem. Zachowają wówczas odpowiedni stopień ugotowania i będą miały bardziej intensywny kolor.

Przeczytaj inne:
Kalerosse – nowe warzywo na polskim rynku!

Każdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje...

Zamknij