Sałatka z Dzikiego Ryżu i sera Lazur Błękitny

Sałatka_foto2Lubisz dziki ryż i ser pleśniowy? Ten przepis będzie ucztą dla Twojego podniebienia! Pyszny, pełnowartościowy Ryż Dziki i wyśmienity ser Lazur Błękitny łączy się w niej z egzotycznym smakiem krewetek w towarzystwie słodkich pomarańczy. Zdrowo, pysznie i lekko. Jeśli więc lubisz ciekawe połączenia smaków i poszukujesz inspiracji kulinarnych mamy dla Ciebie propozycję. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę!

Składniki:
200 g Dzikiego Ryżu Kupiec
2 pomarańcze
200 g obranych gotowanych krewetek
1 czerwonej cebuli
sól i pieprz

Sos:
50 g sera Lazur Błękitny
100 ml jogurtu naturalnego
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Ryż Dziki ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie pomarańcze obrać ze skórki i białej błonki. Następnie wyciąć fileciki. Cebulę posiekać w piórka. Ryż wystudzić, wymieszać z filecikami pomarańczy, krewetkami i cebulą.
Sos:
Ser dokładnie pokruszyć i wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Życzymy smacznego!

Sałatka_foto4

W przepisie wykorzystany został:
Ryż dziki firmy Kupiec – posiada charakterystyczny intensywny zbożowy smak i orzechowy aromat. Podłużny kształt i ciemnobrązowy kolor ziaren sprawiają, że Dziki Ryż jest efektownym dopełnieniem i dekoracją wielu potraw. Sałatki, mięsa, ryby czy owoce morza, w połączeniu z tym gatunkiem ryżu zyskują egzotyczny charakter i wyjątkowy wymiar smaku. Dziki ryż firmy Kupiec jest elegancki, smaczny i wyjątkowo zdrowy – dostarcza organizmowi wiele składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, wapnia i magnezu oraz witamin z grupy B. Zawiera on więcej białka niż jego biały odpowiednik, a przy tym ma bardzo niską zawartość tłuszczu. Spożywanie go pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i dobrej przemiany materii. Może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej.
Cena: ok. 15 PLN
Pojemność: 2 x 100 g
Producent: Kupiec Sp. z o.o.

ryż_dziki_Kupiec.jpg

Lazur Błękitny – to tradycyjny ser z przerostem błękitnej pleśni znany każdemu wielbicielowi serów pleśniowych. Ma kruchy, wilgotny miąższ i niepowtarzalną kompozycję smakową. Swój aromatyczny, nieco ostry i intensywny smak zawdzięcza szlachetnej, błękitnej pleśni. Wyjątkowe walory smakowo – zapachowe powodują, że ser Lazur posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Doskonały na tradycyjną deskę serów, świetnie smakuje z winem, które wydobywa niepowtarzalny bukiet sera, polecany również do dań mięsnych, rybnych, makaronów, zapiekanek, pizzy, zup i sosów.
Cena: ok. 4,30 PLN
Pojemność: 100 g
Producent: Spółdzielnia Mleczarska LAZUR

ser plesniowy LAZUR BLEKITNY 100g

Przeczytaj inne:
Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Sezon na truskawki, uważany jest przez większość z nas za najlepszy moment w roku. Chwila, w której lokalne bazarki zamieniają...

Zamknij