Rozgrzewające herbaty na zimę

on
Rozgrzewające herbaty na zimę

Zimą łatwiej o wychłodzenie organizmu, dlatego warto pomyśleć o kilku składnikach, które w smaczny i szybki sposób przywrócą odpowiednią temperaturę naszemu ciału.

Rozgrzewająca herbata jest idealnym pomysłem nie tylko na spokojny zimowy wieczór, ale przelana w termos świetnie sprawdzi się także jako smaczny przerywnik między zjazdami na nartach czy snowboardzie.

Każdy z nas zna tradycyjne składniki, dzięki którym herbata nabiera wyjątkowego smaku i bardziej rozgrzewa. Należą do nich przede wszystkim cytryna, sok malinowy i przyprawy takie jak goździki, imbir, a także cynamon. Przedstawiamy przepisy na rozgrzewające herbaty

Herbata z cytryną

Składniki:

  • 1 torebka herbaty English Tradition Ahmad Tea London
  • Sok z ½ cytryny
  • Plasterki cytryny do ozdoby
  • 2 goździki
  • Szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Goździki i cynamon wrzucamy do zaparzonej mocnej herbaty, następnie odstawiamy ją, by nabrała intensywnego smaku.
  2. Po 3 minutach przelewamy napar przez sitko i dolewamy sok z cytryny.
  3. Na koniec ozdabiamy plasterkiem cytryny.

Herbata z malinami

Składniki:

  • Torebka Raspberry Indulgence Ahmad Tea London
  • 3 łyżki syropu malinowego
  • 5 mrożonych malin
  • Cukier brązowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzamy herbatę zgodnie ze wskazówkami widniejącymi na opakowaniu, dolewamy syropu malinowego.
  2. Dorzucamy mrożone owoce i dolewamy sok z cytryny.
  3. Jeśli herbata jest mało słodka możemy dodać 2 łyżeczki cukru brązowego.

Herbata z przyprawami

Składniki:

  • 1 torebka herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
  • Plasterek korzenia imbiru koło 1 cm grubości
  • Szczypta cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 łyżka miodu gryczanego

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy imbir, następnie rozgniatamy go w moździerzu i dodajemy do zaparzonej herbaty.
  2. Dodajemy przyprawy. Kiedy herbata delikatnie ostygnie dodajemy łyżkę miodu (miód dodajemy do naparu o niższej temperaturze, by ten nie stracił swoich właściwości).