Piwna rewolucja

Piwna rewolucja

Piwa rzemieślnicze, czyli napoje produkowane w małych browarach cechuje przede wszystkim tradycyjna forma warzenia. Rozwój takich właśnie browarów obserwuje się obecnie na całym świecie. Pierwsze pojawiły się w Stanach Zjednoczonych już w latach 80. XX wieku.

Producenci piw rzemieślniczych dążą do uzyskania niepowtarzalnego smaku i aromatu, oraz często wyższego poziomu goryczki (w porównaniu do piw produkowanych masowo wykorzystuje się droższe surowce oraz innowacyjne technologie). Jest to niewątpliwie uczta dla osób ceniących sobie smak piwa, a nie koncentrujących się jedynie na samych procentach.

Takie piwa są oczywiście droższe od tych popularnych i ogólnie dostępnych, należy tutaj jednak docenić indywidualne podejście do każdego smaku. Każdy miłośnik tego rodzaju alkoholu na pewno znajdzie coś dla siebie. Co ciekawe, organizowane są degustacje i festiwale związane z piwami rzemieślniczymi, często również można odwiedzić browar, który zajmuje się produkcją, oraz przyjrzeć się pracy i metodom wytwarzania trunków.

Piwna rewolucja

Każde z piw rzemieślniczych pasuje do innego posiłku. Jak mówi kucharz z Dworu Korona Karkonoszy: „Bogaty smak piwa najlepiej łączyć z mięsem o równie mocnym charakterze, które nie ustąpi miejsca aromatom piwa, ale też ich nie zabije. Idealnym partnerem na stole będzie stek z dojrzewającej sezonowanej wołowiny, albo amerykański burger. Równie dobrze łączy się z drobiem, np. grillowaną piersią kurczaka w ziołowej marynacie z dodatkiem cytryny czy też z lekką letnią sałatką z winegretem. Piwo podobnie jak wino lubi sery, dla tego stylu proponuję kompanię serów półtwardych takich jak np. cheddar.” W tymże miejscu organizowane są również wesela. Widzimy więc, że piwo może być dużo ciekawszą propozycją dla gości, np. na poprawiny. Może zastąpić wódkę, czy inne ciężkie trunki, a goście mogą degustować i próbować nowych smaków.

Każdy z nas powinien kiedyś skosztować czegoś nowego, jeśli chodzi o alkohol. Piwo rzemieślnicze, produkowane z pasją, będące fantazją i potwierdzeniem kunsztu danego piwowara jest z pewnością interesującą propozycją, wobec której nie można przejść obojętnie. Kto raz spróbuje piwa indywidualnego, odejdzie od smaku powtarzalnego, masowego, zachowawczego – będzie powracał do piwa rzemieślniczego. Każdy znajdzie jakiś smak, który akurat będzie przyjemnym doznaniem dla jego kubków smakowych. Po co wybierać tani alkohol, którego wszędzie pełno? Lepiej zwrócić się w stronę małych browarów, które coraz szerzej wchodzą na rynek.

Przeczytaj inne:
Sałatka z kaszą pęczak, szynką Bayonne i kozim serem

(autor: David Gaboriaud) Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak 4 szklanki wody 2 liście laurowe 4 opakowania szynki suszonej Bayonne 1......

Zamknij