Naturalne batoniki bakaliowe z płatkami

Naturalne batoniki bakaliowe z płatkami

Zdrowe słodycze przygotowane w domu to ulubiona słodka przekąska przygotowywana przez rodziców, dbających o zdrowe nawyki żywieniowe swoich dzieci. To także nie obciążające wyrzutami sumienia łakocie dla osób dbających o linę i dobrą formę. Poniżej propozycja na lekkie, naturalnie słodkie batoniki bakaliowe z bananami. Zero dodatku cukru i same naturalne składniki z pewnością zadowolą rodziców i miłośników zdrowych słodyczy i zachęcą do wypróbowania przepisu.

Składniki (na 10 sztuk):

  • 2 dojrzałe banany
  • 50 ml oleju
  • 125 g płatków śniadaniowych Junior Musli Holle
  • 15 g rodzynek
  • 15 g żurawiny
  • 30 g mąki

Przygotowanie:

  1. Banany pokroić na małe kawałki, dodać mąkę, płatki, bakalie i olej.
  2. Całość dobrze wymieszać i wyrobić na spójna masę.
  3. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto uformowane w ok 10 szt. batonów.
  5. Batoniki piec 15-20 minut na środkowych szynach w piekarniku.

Porada:

Ciasto można wzbogacić ulubionymi bakaliami i formować w dowolne kształty. Miłośnicy słodszych wypieków mogą dosłodzić masę łyżką miodu.

 

Smacznego!