Len dla zdrowia i urody

on
Len dla zdrowia i urody

 

– Olej lniany , który jest źródłem kwasów Omega-3, zawiera ich 5x więcej niż olej rzepakowy i aż 50x więcej niż oliwa z oliwek. Ze względu na tak wysoką zawartość omega-3, olej należy spożywać na zimno oraz przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się do do sałatek, pieczywa, dipów czy smoothie. 

– Mąka lniana LenVitol – polecana jest jako alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej lub jako dodatek do innych mąk, a więc w polskiej kuchni ma wyjątkowo wiele zastosowań. Jest przy tym  źródłem zdrowia w najprostszej postaci, bez zawartości glutenu. Idealna do gotowania, smażenia czy wypiekównp. chleba, placków, naleśników i ciastek. Może być spożywana również bez obróbki termicznej jako dodatek do past, jogurtów, owocowych lub warzywnych koktajli. To także składnik polecany dla osób będących na diecie bezglutenowej, ponieważ nasiona lnu naturalnie nie zawierają glutenu. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego, który jest bardzo ważnym elementem zrównoważonej, zdrowej i skutecznej diety. Doskonała regulacja układu trawiennego to zatem jedna z najkorzystniejszych właściwości lnu. Wytwarzana z lnu zwyczajnego w składzie zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, cynk czy magnez. Produkt charakteryzuje się również niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych.

– Len mielony LenVitol – doskonały składnik codziennej zbilansowanej diety, wspomagający funkcjonowanie układu trawiennego. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Najczęściej stosuje się go samodzielnie jako tzw. „kleik” (len zalewa się ciepłą wodą, miesza i czeka kilka minut do uzyskania kleiku), można z dodatkiem miodu, jogurtu lub owoców. Spożywać 2-3 razy dziennie.