Kurpiowski żurek

on
Kurpiowski żurek

Składniki:

  • 500 g Kiełbasy białej extra
  • 500 ml żurku
  • 5 jaj przepiórczych
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść suszonych borowików
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • świeży majeranek
  • rzeżucha
  • mus chrzanowy (150 ml śmietany 3%, 150 g chrzanu tartego, pół startego, słodkiego jabłka, szczypta soli)

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wkładamy włoszczyznę, nieobraną cebulę i czosnek, borowiki oraz przyprawy.
  2. Produkty zalewamy 2 litrami zimnej wody i czekamy aż się zagotuje.
  3. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez ok. 40 minut.
  4. Gdy upłynie wskazany czas, odstawiamy wywar na 10 minut i przecedzamy.
  5. Następnie należy wlać zakwas, zagotować i dodać świeży majeranek, cały czas mieszając żurek gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
  6. W międzyczasie na rozgrzanej patelni grillowej opiekamy białą kiełbasę.
  7. Ostatnim etapem jest wlanie żurku do wydrążonego wcześniej podgrzanego w piekarniku chleba i włożenie zgrillowanej kiełbasy.
  8. Całość dekorujemy łyżką musu chrzanowego, połówkami ugotowanych na twardo przepiórczych jaj oraz świeżą rzeżuchą.

Smacznego!