Kapuśniak na wędzonym żebrze z sosem sojowym i chili

1kg kapusty kiszonej
300g wędzonych żeberek
100g wędzonego boczku
1 papryczki chili
1 średnia cebula
2 średnie marchewki
2-3 ziemniaki
2-3 łyżki masła
1-2 łyżki miodu
1 lub 1,5 litra bulionu
Kminek
Kmin rzymski
Sos sojowy Kikkoman
Olej sezamowy
Czarny pieprz
Natka pietruszki

W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać szczyptę kminku i kminu rzymskiego i smażyć mieszając co jakiś czas. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i nadal smażyć kilka minut na niewielkim ogniu. Wlać bulion, dodać 1-2 łyżki sosu sojowego i miód. Wrzucić wędzone żeberka i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek przykryć i gotować do momentu aż warzywa zmiękną a mięso odda swój aromat. Kapustę delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić na drobne kawałki i dodać do zupy. Gotować jeszcze kilkanaście minut. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Wędzony boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Przed podaniem dodać kilkanaście kropli oleju sezamowego. Zupę podawać z mięsem z żeberek, przesmażonym boczkiem, chili i pietruszką.

Przeczytaj inne:
Przepis Helio na słodkie święta. Masy krówkowe do ciast

Mazurek kajmakowy, babka drożdżowa czy sernik pachnący bakaliami to tradycyjne świąteczne słodkości, które tworzą prawdziwy nastrój świąt wielkanocnych, zwłaszcza jeśli...

Zamknij