Jak jeść jesienią, aby najlepiej zadbać o zdrowie?

Zupa-krem marchewkowy

Jesień, pomimo swojego niekwestionowanego uroku, jest czasem, kiedy częściej jesteśmy podatni na zmiany nastroju, brak energii do działania, wewnętrzne wychłodzenie organizmu, a przede wszystkim jest to wzmożony okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Teraz powinniśmy w szczególności zwrócić uwagę na to co i jak jemy. Dodanie do swojej codziennej diety określonych warzyw i owoców zdecydowanie podniesie naszą odporność nie tylko na choroby, ale również na wahania nastroju i doda nam energii na co dzień. Jest to szczególnie ważne, ponieważ będzie nam brakować słońca.

Co najlepiej jeść?

Dietetycy zdecydowanie polecają te produkty, na które akurat jest sezon. Dlatego w szczególności powinniśmy bez skrępowania jeść jarmuż, kapustę, czy brukselkę. Z owoców najlepsze w tym okresie są jabłka, gruszki i śliwki. Nie wolno zapominać o żurawinie, która jest największą bombą witaminową. Zaczyna się również sezon na owoce cytrusowe. Pamiętajmy jednak, że są to owoce eksportowane, dlatego też często zawierają w sobie sztuczne środki przedłużające ich świeżość. Dlatego dietetycy zalecają jeść w zamian różnego rodzaju kiszonki: kapustę i ogórki.

Częściej blenduj, rzadziej gotuj

W czasie jesiennej pogody warto jeść posiłki rozgrzewające, z dużą ilością przypraw i ziół. Zdecydowanie poleca się wszelkiego rodzaju zupy-kremy, przygotowywanie dipów i koktajli. To najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi jak największej ilości składników odżywczych w prostej, najlepiej przyswajalnej przez nasz organizm formie. Szczególnie, jeżeli na co dzień korzystamy z wysokiej jakości blendera. Im mniej przetworzony posiłek, tym lepiej dla nas. Przygotowując posiłki w wysokiej jakości blenderze mamy gwarancję, że przygotowujemy PEŁNOWARTOSCIOWE jedzenie. Blender tnie błony warzyw i owoców, tak, aby były one podane w najlepszej, przyswajalnej postaci. Warzywa i owoce nie tracą przy tym cennego błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Nawet obierki, skórki warzyw i owoców, oraz pestki zostają sproszkowane, i po blendowaniu z innymi składnikami stworzą zdrowe, pyszne napoje i posiłki – mówi Marcin Bartoszewicz z Vitamix Polska.

Pyszna zupa z marchwi i soczewicy

Zapraszamy do wypróbowania poniższego przepisu na pyszny krem z warzyw, który łatwo przygotujemy, a który zawiera w sobie najcenniejsze składniki, pomagające podnosić odporność organizmu i pysznie rozgrzewa. Smacznego!

Składniki:

Na tortownicę średnicy 22 cm:

  • 1 kg marchwi
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego

 

Sposób przyrządzenia:

  1. Marchew myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę siekamy.
  2. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę.
  3. Dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy, aż uwolnią aromat.
  4. Dodajemy marchew, mieszamy. Wsypujemy soczewicę, dodajemy obrany i zgnieciony czosnek.
  5. Wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu, aż składniki będą miękkie, 20-30 minut.
  6. Zupę przelewamy do kielicha blendera Vitamix. Miksujemy kilka minut na gładką zupę. Podajemy natychmiast. Smacznego!

Przeczytaj inne:
Burak z cebulą, a na deser porzeczka – czyli co jeść, aby nie chorować?

Budowanie odporności to długotrwały i niełatwy proces. Na co dzień można ją wspomóc dbając o prawidłowo zbilansowaną i urozmaiconą dietę....

Zamknij