Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii

Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii

Wśród kiełbas i różnorakich marynowanych mięs coraz częściej układamy warzywa, sery czy pieczywo. My zaś zachęcamy, aby do tradycyjnego grillowego menu wprowadzić odrobinę słodkiego szaleństwa w postaci… owoców i bakalii!

Składniki:

  • 1 duży ananas
  • 75 g Orzechy pinii
  • 1 opakowanie naturalnego serka kremowego
  • 5 łyżek miodu
  • szczypta cynamonu
  • świeża melisa
  • połówka cytryny

 Sposób przygotowania

  1. Obieramy ananasa i wydrążamy środek.
  2. Kroimy miąższ w grube plastry i smarujemy je przy pomocy pędzelka miodem.
  3. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Gdy zacznie się rumienić, przekładamy na drugą stronę.
  4. W tym czasie łyżką nakładamy serek kremowy, aby miał szansę delikatnie rozpuścić się na rozgrzanym ananasie.
  5. Po zarumienieniu drugiej strony przekładamy na talerz, posypujemy orzechami pinii i przyozdabiamy listkami świeżej melisy.
  6. Polej sokiem cytryny, aby przełamać słodki smak dania.

 

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Dziczyzna – zapomniana królowa mięs wraca do łask

Dziczyzna jest wśród szefów kuchni jednym z najbardziej cenionych mięs.Dlaczego tak rzadko pojawia się w naszych domowych kuchniach? Czy dziczyzna...

Zamknij