Co warto wiedzieć o chlebie żytnim?

on
Foto/pixabay.com

Pieczywo żytnie – podobnie jak pszenne – nadaje się do komponowania kanapek, grzanek czy tostów. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kremowych zup. Dietetyk Lucyna Michalak-Klimczak dzieli się kulinarnymi inspiracjami i podpowiada o czym należy pamiętać wybierając żytnie pieczywo i z czym najlepiej je łączyć.

Na wstępie warto przypomnieć, że na rynku dostępne są dwa rodzaje mąki żytniej: tzw. mąka żytnia jasna typ 720 i mąka żytnia razowa typ 2000. Pierwsza z nich powstaje z całkowicie przemielonych ziaren, odsiewa się z niej także otręby, dlatego ma niską zawartość błonnika. Z takiej mąki powstaje jaśniejszy chleb, który jest lżej strawny od chleba z mąki żytniej razowej. – informuje Lucyna Michalak-Klimczak, dietetyk czuwająca nad przygotowaniem specjałów w Pochlebnej.

W przypadku mąki żytniej typ 2000 mamy do czynienia z jednym przemiałem ziarna, a otręby nie są odsiewane, stąd wszystkie składniki zawarte w zbożu pozostają w mące. Taka mąka jest pełna wartości odżywczych i błonnika, a wypiekany z niej chleb jest zalecany zwłaszcza osobom z nadwagą, otyłością oraz chorym na cukrzycę. Po taki wypiek nie powinny natomiast osoby z wrzodami żołądka, konsumenci po resekcji jelit, czy chorzy na zapalenie trzustki. Nie jest on polecany osobom uskarżającym się na ogólne problemy z układem pokarmowym, w takie sytuacji zalecana jest bowiem dieta niskoresztkowa (uboga w błonnik). – dopowiada.

Dietetyk zwraca przy tym uwagę, że najlepiej jest, gdy chleb z mąki żytniej razowej powstaje na zakwasie. Jak podkreśla, bakterie kwasu mlekowego oraz dzikie drożdże obecne w chlebie zakwasowym ułatwiają proces trawienia chleba żytniego.

Pieczywo żytnie (podobnie jak i pszenne) jest odpowiednie do komponowania kanapek, grzanek, czy tostów. Ważne jest jednak, aby spożywać taki chleb z tłuszczem (masłem, pastą, oliwą lub awokado), dzięki czemu nie drażni ścian żołądka ani jelit. – podkreśla dietetyk.

W tym kontekście warto zadbać, aby między posiłkami przygotowanymi w oparciu o żytnie pieczywo razowe zachować odpowiednią przerwę. Potrzeba około 3-4 godzin, aby pokarm się strawił. Kolację powinniśmy spożywać nie później niż 2 godziny przed snem.