Chrupiąca sałatka z kurczakiem i plasterkami suszonego pomidora
Podczas upałów rezygnujmy z gorących i ciężkich zestawów obiadowych na rzecz pożywnych i lekkich sałatek. Mogą zostać podane jako przekąski podczas grilla lub jako smaczne i pełne witamin dania obiadowe.
Składniki:
• Opakowanie pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
• Kilka liści sałaty lodowej
• Czerwona cebula
• Opakowanie plasterków suszonego pomidora z bazylią i oregano (np. Crispy Natural)
• 40 dag filetu z kurczaka
• Przyprawa do kurczaka
• Natka pietruszki
• Kukurydza w puszce
• Ogórek konserwowy
• Sól
• Pieprz
• Łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki i doprawić przyprawą. Wstawić do lodówki na
kilka godzin. Kawałki filetu usmażyć. Sałatę umyć i wyłożyć na talerzu. Pomidorki koktajlowe
pokroić na ćwiartki, cebulę w piórka, a ogórka w kostkę i razem z kukurydzą dodać do sałaty. Dodać ostudzonego kurczaka. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę tuż przed podaniem. Posypać sałatkę chrupiącymi plasterkami pomidora i natką pietruszki.