Wielkanocne białe kiełbaski z duszoną cebulką

on

Biała kiełbasa to produkt bardzo silnie kojarzący się z Wielkanocą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w swojej kuchni postawić na jej roślinną wersję. Nie tylko świetnie sprawdzi się jako dodatek do żurku, ale także w wersji śniadaniowej – podsmażana z cebulką i podana z sosem chrzanowo-musztardowym.

Składniki:

  • białe kiełbaski OneDayMore – 1 opakowanie
  • cebula – 2 szt.
  • suszony majeranek – 1 łyżeczka
  • sól i mielony pieprz czarny – do smaku

 

Sos chrzanowo-musztardowy:

  • chrzan – 3 duże łyżki
  • gęsty jogurt naturalny – 8 łyżek
  • majonez – 4-5 łyżek
  • musztarda dijon lub francuska – 2 łyżeczki
  • gruby szczypior – 1 pęczek
  • sól i mielony pieprz czarny – do smaku

Dodatkowo:

  • świeży szczypiorek – do dekoracji
  • kolorowy pieprz – 1 garść
  • oliwa – do smażenia
  • ugotowane jajka – 2 szt. (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbaski podsmażamy z dwóch stron ok. 7 minut na patelni na rozgrzanej oliwie tak, by się ładnie zarumieniły. Podsmażone kiełbaski zdejmujemy z patelni.
  2. Następnie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, aż się zeszkli. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy cebulę, aż zmięknie, a płyn odparuje. Cebula powinna się lekko wysuszyć i zarumienić.
  4. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewamy cebulę niewielką ilością wody. Podsmażone wcześniej kiełbaski wykładamy na patelnię z cebulą.
  5. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Odstawiamy.Chrzan łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym, musztardą i majonezem.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i ponownie mieszamy. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem.
  7. Dekorujemy posiekanym świeżym szczypiorem. Na talerz wykładamy porcję sosu i układamy na nim podsmażone białe kiełbaski. Na kiełbaski wykładamy duszoną cebulkę.
  8. Sos chrzanowo-musztardowy podajemy dodatkowo w osobnej kokilce. Na talerzu układamy również ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem i pieprzem.