Biała kiełbasa to produkt bardzo silnie kojarzący się z Wielkanocą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w swojej kuchni postawić na jej roślinną wersję. Nie tylko świetnie sprawdzi się jako dodatek do żurku, ale także w wersji śniadaniowej – podsmażana z cebulką i podana z sosem chrzanowo-musztardowym.
Składniki:
- białe kiełbaski OneDayMore – 1 opakowanie
- cebula – 2 szt.
- suszony majeranek – 1 łyżeczka
- sól i mielony pieprz czarny – do smaku
Sos chrzanowo-musztardowy:
- chrzan – 3 duże łyżki
- gęsty jogurt naturalny – 8 łyżek
- majonez – 4-5 łyżek
- musztarda dijon lub francuska – 2 łyżeczki
- gruby szczypior – 1 pęczek
- sól i mielony pieprz czarny – do smaku
Dodatkowo:
- świeży szczypiorek – do dekoracji
- kolorowy pieprz – 1 garść
- oliwa – do smażenia
- ugotowane jajka – 2 szt. (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Kiełbaski podsmażamy z dwóch stron ok. 7 minut na patelni na rozgrzanej oliwie tak, by się ładnie zarumieniły. Podsmażone kiełbaski zdejmujemy z patelni.
- Następnie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, aż się zeszkli. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy cebulę, aż zmięknie, a płyn odparuje. Cebula powinna się lekko wysuszyć i zarumienić.
- W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewamy cebulę niewielką ilością wody. Podsmażone wcześniej kiełbaski wykładamy na patelnię z cebulą.
- Doprawiamy kolorowym pieprzem. Odstawiamy.Chrzan łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym, musztardą i majonezem.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i ponownie mieszamy. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem.
- Dekorujemy posiekanym świeżym szczypiorem. Na talerz wykładamy porcję sosu i układamy na nim podsmażone białe kiełbaski. Na kiełbaski wykładamy duszoną cebulkę.
- Sos chrzanowo-musztardowy podajemy dodatkowo w osobnej kokilce. Na talerzu układamy również ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem i pieprzem.