
Zastanawiasz się nad przygotowaniem coś słodkiego i zdrowego na podwieczorek? Mamy dla ciebie propozycję bezglutenowego budyniu czekoladowego.
Ilość porcji: 2
Składniki
- 500 ml bezglutenowego napoju owsianego (np. marki Ocelio)
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 żółtko
 - 2 łyżeczki cukru (lub miodu, syropu z agawy, syropu klonowego)
 - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
 - 6 kostek gorzkiej czekolady
 - owoce do dekoracji, np. borówki lub maliny
 
Sposób przygotowania:
- Połowę napoju roślinnego odlewamy do szklanki, dodajemy do niego cukier (lub syrop),
cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Dokładnie mieszamy, tak aby pozbyć się
wszystkich grudek. - Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
 - Pozostałą część napoju podgrzewamy. Kiedy będzie się prawie gotował (nie doprowadzamy
do wrzenia), dolewamy wcześniej przygotowaną mieszankę napoju z pozostałymi
składnikami. - Zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę i cały czas mieszając czekamy aż budyń zgęstnieje.
 - Budyń przelewamy do dowolnego naczynia, dekorujemy ulubionymi owocami, np.
borówkami lub malinami.