Zastanawiasz się nad przygotowaniem coś słodkiego i zdrowego na podwieczorek? Mamy dla ciebie propozycję bezglutenowego budyniu czekoladowego.
Ilość porcji: 2
Składniki
- 500 ml bezglutenowego napoju owsianego (np. marki Ocelio)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru (lub miodu, syropu z agawy, syropu klonowego)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- owoce do dekoracji, np. borówki lub maliny
Sposób przygotowania:
- Połowę napoju roślinnego odlewamy do szklanki, dodajemy do niego cukier (lub syrop),
cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Dokładnie mieszamy, tak aby pozbyć się
wszystkich grudek. - Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
- Pozostałą część napoju podgrzewamy. Kiedy będzie się prawie gotował (nie doprowadzamy
do wrzenia), dolewamy wcześniej przygotowaną mieszankę napoju z pozostałymi
składnikami. - Zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę i cały czas mieszając czekamy aż budyń zgęstnieje.
- Budyń przelewamy do dowolnego naczynia, dekorujemy ulubionymi owocami, np.
borówkami lub malinami.