Sprawdzonym pomysłem na szybki i zdrowy obiad będą dania z ryżu – np. pilaw z porem i indykiem lub makaronowe przekąski, takie jak muffinki makaronowe, zapiekane z serem, warzywami i kawałkami piersi z indyka.
Składniki:
- 250 g makaronu, np. świderki
- 150 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka
- 5 g natki pietruszki, tylko liście
- 5 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych
- 20 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki, świeżej, pokrojonej na kawałki
- 150 g filetów z piersi indyka, bez skóry, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w garnku, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Ugotowany makaron odcedzić w dolnej części przystawki Varoma, opłukać pod zimną wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 s/obr.
- Dodać jajka, wymieszać 7 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umyć, osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i papryczkę chili, rozdrobnić 3 s/obr.
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr.
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać marchewkę i paprykę czerwoną, rozdrobnić 3 s/obr.
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać filety z indyka, oliwę, sól i pieprz, dusić bez założonej miarki 4 min/120°C/wsteczne/obr. najniższe (łyżka).
- Dodać wcześniej ugotowany makaron, szczypiorek i ser wymieszany z jajkiem, zawartość naczynia miksującego dokładnie i delikatnie wymieszać kopystką, aż do momentu połączenia składników.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Foremki do muffinek natłuścić oliwą, odstawić.
- Zawartość naczynia miksującego przełożyć do foremek, piec ok. 15-20 min (200°C).
- Muffinki po ostudzeniu wyjąć z foremek. Podawać jako przekąskę lub dodatek.
Jeśli nie masz urządzenia THERMOMIX ®
- Makaron ugotować w garnku, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i odstawić.
- Zetrzeć ser, dodać jajka i wymieszać.
- Pokroić drobno natkę pietruszki, papryczkę chili, cebulę oraz czosnek, a następnie pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę czerwoną.
- Wszystkie składniki przełożyć na patelnię, dodać pokrojone filety z indyka i dusić na niewielkim ogniu przez około 5 minut.
- Dodać ugotowany wcześniej makaron, szczypiorek i ser wymieszany z jajkiem, całość dokładnie i delikatnie wymieszać, aż do momentu połączenia składników.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Foremki do muffinek natłuścić oliwą, odstawić.
- Przygotowaną masę przełożyć do foremek, piec ok. 15-20 min (200°C).
- Muffinki po ostudzeniu wyjąć z foremek. Podawać jako przekąskę lub dodatek.
Smacznego!