Tagliatelle nidi z małżami

on

tagiatele z malzami

Włochy to prawdziwy raj dla wielbicieli sztuki, kulinariów oraz zwiedzania zabytków. Jednak nie zapominajmy, że najróżniejsze festiwale oraz święta to duma wszystkich Włochów oraz znakomita okazja do celebracji i wspólnej zabawy.

W ostatnią niedzielę maja na Sardynii odbywa się Festiwal Cavalcata Sassari Sarda, podczas którego wszyscy przybyli świętują początek lata oraz sezonu turystycznego. To wydarzenie jest mocno związane z prawdziwym, włoskim folklorem – śpiewem, tańcem oraz barwnymi kreacjami. Więcej na temat festiwalu opowiedzą dwaj Włosi, eksperci marki Malma z Kuchni Dantego – Leonardo Masi i Alfredo Boscolo.

Składniki:

200 g makaronu Malma tagliatelle nidi
20 sztuk małż bez muszli
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 pomidory bez skórki
½ cytryny
50 ml białego wytrawnego wina
Kilka liści szpinaku
1 łyżka stołowa masła
2 łyżki oliwy
Bazylia
Parmezan
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo do dekoracji: parmezan, pietruszka

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek i pomidory. Dolewamy pół soku z cytryny. Dorzucamy masło, czekamy, aż się rozpuści, a następnie wrzucamy małże i zalewamy białym winem. Dusimy kilka minut (nie dłużej niż 5), do momentu aż nabierze konsystencji sosu.

Dodajemy soli i pieprzu do smaku, wrzucamy makaron i mieszamy. Przekładamy na talerz i dekorujemy.