Szybki przepis na tradycyjny świąteczny makowiec

Szybki przepis na tradycyjny świąteczny makowiec

Szybki przepis na tradycyjny świąteczny makowiec

Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego makowca własnego wypieku. Czy wiesz, że możesz przygotować go samodzielnie, poświęcając jedynie kilka minut i ograniczając listę zakupową do minimum? Rozwiązanie to sprawdzi się zarówno dla stawiających pierwsze kroki w przygotowaniu świąt, jak i tych doświadczonych, którym zwyczajnie brakuje czasu.

Składniki:

1.Gotowe ciasto drożdżowe (możesz również przygotować je we własnym zakresie, według sprawdzonego przepisu. Pamiętaj, że jeżeli chcesz, aby makowiec był bezglutenowy, należy użyć bezglutenowych zamienników).

Bezglutenowa masa makowa HELIO
Jajko
Dekoracja:
Lukier: (1 szklanka cukru pudru wymieszana z 3-4 łyżkami gorącej wody)

Bakalie (np. płatki migdałowe i skórki pomarańczowe)

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Gotowe ciasto drożdżowe należy wyjąć z lodówki ok. 20 minut przed przygotowaniem. Jeśli chcesz zrobić własne ciasto, przygotuj je według sprawdzonego przepisu.

Ciasto rozwałkować i wysmarować masą makową (czym grubsza warstwa tym lepiej). Zwinąć w rulon. Tak przygotowany makowiec wyłożyć na blachę i posmarować roztrzepanym białkiem.. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 min.

Gotowe ciasto polać lukrem i posypać bakaliami wg upodobań.

Przeczytaj inne:
Gotowa na wszystko… w fartuszku!

Elegancka i sprytna Bree Van De Kamp, delikatna i czarująca Charlotte z wielkiego miasta czy perfekcyjne żony ze Stepford –......

Zamknij