Muffinki makaranowe

Muffinki makaranowe

Sprawdzonym pomysłem na szybki i zdrowy obiad będą dania z ryżu – np. pilaw z porem i indykiem lub makaronowe przekąski, takie jak muffinki makaronowe, zapiekane z serem, warzywami i kawałkami piersi z indyka.

Składniki:

  • 250 g makaronu, np. świderki
  • 150 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka
  • 5 g natki pietruszki, tylko liście
  •  5 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych
  • 20 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki, świeżej, pokrojonej na kawałki
  • 150 g filetów z piersi indyka, bez skóry, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w garnku, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Ugotowany makaron odcedzić w dolnej części przystawki Varoma, opłukać pod zimną wodą, odstawić.
  3.  Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 s/obr.
  4. Dodać jajka, wymieszać 7 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Umyć, osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i papryczkę chili, rozdrobnić 3 s/obr.
  7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr.
  9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Dodać marchewkę i paprykę czerwoną, rozdrobnić 3 s/obr.
  11. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  12.  Dodać filety z indyka, oliwę, sól i pieprz, dusić bez założonej miarki 4 min/120°C/wsteczne/obr. najniższe (łyżka).
  13. Dodać wcześniej ugotowany makaron, szczypiorek i ser wymieszany z jajkiem, zawartość naczynia miksującego dokładnie i delikatnie wymieszać kopystką, aż do momentu połączenia składników.
  14.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Foremki do muffinek natłuścić oliwą, odstawić.
  15. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do foremek, piec ok. 15-20 min (200°C).
  16.  Muffinki po ostudzeniu wyjąć z foremek. Podawać jako przekąskę lub dodatek.

Jeśli nie masz urządzenia THERMOMIX ®

  1. Makaron ugotować w garnku, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i odstawić.
  2. Zetrzeć ser, dodać jajka i wymieszać.
  3. Pokroić drobno natkę pietruszki, papryczkę chili, cebulę oraz czosnek, a następnie pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę czerwoną.
  4. Wszystkie składniki przełożyć na patelnię, dodać pokrojone filety z indyka i dusić na niewielkim ogniu przez około 5 minut.
  5. Dodać ugotowany wcześniej makaron, szczypiorek i ser wymieszany z jajkiem, całość dokładnie i delikatnie wymieszać, aż do momentu połączenia składników.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Foremki do muffinek natłuścić oliwą, odstawić.
  7. Przygotowaną masę przełożyć do foremek, piec ok. 15-20 min (200°C).
  8. Muffinki po ostudzeniu wyjąć z foremek. Podawać jako przekąskę lub dodatek.

 

Smacznego!