Daj się porwać modzie na kolorowe kanapki!

Daj się porwać modzie na kolorowe kanapki!

Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj tych z super dodatkami
w postaci kolorowych warzyw i owoców. Dzięki nim śniadania i kolacje nabiorą zdrowych
rumieńców pełnych witamin. Wystarczy wykorzystać zasoby swojej kuchni i przygotować
pomysłowe kromki o zaskakującym smaku, które dodadzą Ci energii każdego dnia.

Modnie znaczy zdrowo

Kanapki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim nie wymagają od nas
dużych zdolności kulinarnych. Przyrządzając je najczęściej ograniczamy się do pieczywa i
żółtego sera, ale pamiętajmy – to popularne danie wcale nie musi być nudne! Można je
przygotować na wiele sposobów: na ciepło, na zimo, słodko lub słono. Warto skorzystać z
sezonowych warzyw np. czerwonego buraka i stworzyć ciekawe kompozycje smakowe. Nie
tylko pysznie smakują, ale stanowią także źródło cennych witamin potrzebnych do
prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomysłów na to, jak odmienić kanapkowy świat
jest całe mnóstwo. Oto kilka z nich.

Z pastą z buraka i ciecierzycy

Składniki:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • kilka plasterków polędwicy wędzonej z kurczaka firmy Konspol
  • pół kostki białego sera
  • pęk natki pietruszki
  • ½ szklanki ciecierzycy
  • 1 burak
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól i pieprz

Przepis:
Ciecierzycę namaczamy przez noc i gotujemy na drugi dzień. Buraka zawijamy w folię
aluminiową, pieczemy do miękkości w temperaturze 200°C i obieramy ze skórki. Ciecierzycę
miksujemy z burakiem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę, doprawiamy pieprzem, solą i
sokiem z cytryny do smaku. Kanapki smarujemy przygotowaną pastą z buraka i ciecierzycy.
Następnie na każdej z nich kładziemy pokrojone w małe kwadraty i plastry polędwicy
wędzonej z kurczaka firmy Konspol i pokruszony biały ser. Na koniec dekorujemy kanapkę
pietruszką oraz doprawiamy pieprzem i solą.

Daj się porwać modzie na kolorowe kanapki!

Po włosku

Składniki:

  • 1 bułka pszenna
  • solone masło ziołowe
  • 4 plasterki pomidora
  • kilka listków sałaty rzymskiej
  • 5 listków bazylii
  • pół kulki mozzarelli
  • kilka plasterków żółtego seraszynka z indyka Konspol
  • przyprawy do samku: sól i pieprz

Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy od posmarowania dwóch połówek bułek cienką warstwą masła.
Kanapki układamy na talerzu, a na nich liście sałaty, warstwę pokrojonej w plasterki
mozzarelli, sera żółtego, pomidorów, bazylii i szynki z indyka Konspol. Lekko solimy i
pieprzymy do smaku.

Daj się porwać modzie na kolorowe kanapki!

W greckim stylu

Składniki:

  • bułka paryska
  • oliwa z oliwek
  • czarne oliwki
  • mała, czerwona cebula
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • ser typu feta
  • szynka wędzona wieprzowa Znakomita marki Konspol
  • zielony ogórek
  • listki bazylii
  • sałata

Przygotowanie:
Bułkę paryską przekrajamy na połówki, a każdy kawałek skrapiamy oliwą z oliwek. Warzywa myjemy, a następnie pozostawiamy, by się osuszyły. Kroimy paprykę i ser w paski, a cebulę w pióra. Następnie przekrajamy ogórki i oliwki wzdłuż. Układamy piętrowo sałatę, szynkę wędzoną wieprzoweą Znakomitą marki Konspol, następnie ser i pozostałe składniki. Dekorujemy bułkę bazylią i zamykamy drugą połówką bułki.

Przeczytaj inne:
Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Można ją jeść...

Zamknij