Cyfrowe gotowanie pełną parą

Gotowanie pełną parą

Gotowanie pełną parą

Gotowanie na parze nie od dziś uznawane jest za najzdrowszą metodę obróbki żywności. W Chinach praktykowane jest już od 3000 lat. Do dziś gotowanie na parze zaleca się wszystkim, którzy chcą przejść na dietę, a to nie jedyna jego zaleta. Dzięki urządzeniu wielofunkcyjnemu Thermomix® repertuar dań przygotowywanych na parze wcale nie musi kończyć się na bezsmakowej rybie i kilku różyczkach kalafiora.

Największa zaleta – trudny wybór

Pozytywnych stron gotowania na parze można wymienić wiele. Naukowcy podkreślają najczęściej, że jest to metoda obróbki, która powoduje najmniejsze straty witamin i substancji odżywczych w porównaniu ze smażeniem, duszeniem czy gotowaniem. Przy tradycyjnym gotowaniu możliwa jest utrata do 40% minerałów i witamin, a w przypadku witaminy C straty mogą sięgać nawet 70%.

Dlaczego parowanie poleca się osobom na diecie? Przede wszystkim dlatego, że włókna w pożywieniu pod wpływem pary miękną, są tym samym łatwiejsze do strawienia dla naszego żołądka. Gotując na parze poza wodą lub wywarem nie potrzebujemy żadnych dodatkowych składników jak np. olej czy masło jak przy smażeniu – jedzenie jest więc mniej kaloryczne. Dodatkowo potrawy zachowują naturalny smak, zapach i to bez dodawania wielu przypraw, a czasem nawet soli. Na parze można podgrzać niemal każdy rodzaj jedzenia, przygotowywanych posiłków prawie nie musimy pilnować – przypalenie potrawy na parze jest mało prawdopodobne.

Najlepszy smak na każdym poziomie

Każdy, kto nie miał wcześniej okazji eksperymentować z gotowaniem na parze obawia się, że potrawy przygotowane w ten sposób mogą być pozbawione smaku i wymagać będą dodatkowych akcesoriów kuchennych. Wcale nie musi tak być, czego najlepszym dowodem jest wielofunkcyjne urządzenie Thermomix . Jego posiadacze nie potrzebują żadnych dodatkowych elementów wyposażenia kuchni – a to za sprawą znajdującej się w komplecie przystawki Varoma oraz koszyczka, które dołączone zostały do urządzenia właśnie z myślą o lubiących gotowanie na parze. To dzięki nim możliwe jest, szczególnie cenione przez użytkowników urządzenia Thermomix, gotowanie wielopoziomowe. Dwudaniowy obiad przyrządzony w tym samym czasie i w jednym urządzeniu? To możliwe! Przykład? Wystarczy, że w naczyniu miksującym nastawimy składniki na zupę, a powstająca w wyniku jej gotowania para umożliwi przygotowanie warzyw w dolnej części Varomy i soczystej ryby w górnej.

Thermomix to jednak nie tylko tak tradycyjne połączenia smaków. To właśnie miłośnikom kulinarnych eksperymentów dedykowana jest książka „Dobry smak na każdym poziomie”, która w pełni pozwala wykorzystać potencjał urządzenia przy gotowaniu na parze i przygotowanie w jednym urządzeniu potraw, na których połączenie niewielu zdecydowałoby się. Zupa z dyni, ryba z ryżem i warzywami, a na deser owoce z kruszonką? Tajski bulion z krewetkami i pikantne jabłka? Takie menu przygotujemy z urządzeniem Thermomix w niewiele ponad godzinę!

Książka „Dobry smak na każdym poziomie” jest dowodem na to, że poprzez gotowanie na parze możliwe jest przyrządzenie dosłownie każdej potrawy – od przystawki, przez danie główne, po deser. W menu śniadaniowym mogą znaleźć się np. jajka na parze w kokilkach – danie zdrowe i niskokaloryczne.

JAJKA W KOKILKACH NA PARZE

Cyfrowe gotowanie pełną parą

Cyfrowe gotowanie pełną parą

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 10 g koperku świeżego
  • 15 g mleka, 3,2% tłuszczu
  • 30 g śmietany, 30% tłuszczu
  • 2 szczypty soli
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 25 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g liści szpinaku, świeżych
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 6 jajek
  • 200 g wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1.  Do suchego i czystego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 2 s,/ obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mleko, śmietanę, 1 szczyptę soli, 2 szczypty pieprzu, wymieszać 15 s./ 3-10 stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić 4 s./ obr.4,5. Dodać 10 g masła, 1 szczyptę soli, 2 szczypty pieprzu, dusić 2 min. 30 s./ 120 stopni/ obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s./ obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać masło, dusić 2 min./ 120 stopni/ obr. 1.
  6. Dodać szpinak i gałkę muszkatołową, zawartość naczynia miksującego wymieszać kopystką, dusić bez założonej miarki 6 min./ 120 stopni/ obr. 1.
  7. W kokilkach układać warstwami szpinak, następnie paprykę, sos i wbijać jajko. Wierzch każdego jajka można posolić.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min./ 100 stopni/ obr. 1.
  9. Na dolnej części przystawki Varoma ułożyć 3 kokilki, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 3 min./ Varoma/ obr. 1. Wyjąć ostrożnie kokilki, odstawić. Czynność powtórzyć dla pozostałych kokilek.
  10. Podawać na ciepło.

 

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pięć sposobów na dzień z przyjaciółką

Długo wyczekiwana premiera filmu z ulubionym aktorem, chwile błogiego relaksu w domowym zaciszu, a może imprezowe szaleństwo do rana? Spotkanie......

Zamknij