Bezglutenowy budyń czekoladowy

on

 

Bezglutenowy budyń czekoladowy. Foto Ocelio

Zastanawiasz się nad przygotowaniem coś słodkiego i zdrowego na podwieczorek?  Mamy dla ciebie propozycję bezglutenowego budyniu czekoladowego.

Ilość porcji: 2

Składniki

  • 500 ml bezglutenowego napoju owsianego (np. marki Ocelio)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru (lub miodu, syropu z agawy, syropu klonowego)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  •  owoce do dekoracji, np. borówki lub maliny

Sposób przygotowania:

  1. Połowę napoju roślinnego odlewamy do szklanki, dodajemy do niego cukier (lub syrop),
    cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Dokładnie mieszamy, tak aby pozbyć się
    wszystkich grudek.
  2.  Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
  3. Pozostałą część napoju podgrzewamy. Kiedy będzie się prawie gotował (nie doprowadzamy
    do wrzenia), dolewamy wcześniej przygotowaną mieszankę napoju z pozostałymi
    składnikami.
  4. Zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę i cały czas mieszając czekamy aż budyń zgęstnieje.
  5. Budyń przelewamy do dowolnego naczynia, dekorujemy ulubionymi owocami, np.
    borówkami lub malinami.