WEGAŃSKA CZEKOLADA – przepisy

on

WEGAŃSKA CZEKOLADA Z MIGDAŁAMI W WERSJI RAW

W tym czasie warto poeksperymentować w kuchni i przygotować słodycze w wersji raw. Zalety takich łakoci? Są bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia. Do tego są szybkie w przygotowaniu, proste i zdrowe!
Teraz dzięki aplikacji Raw Food Diet, którą można pobrać bezpłatnie ze sklepu Samsung Apps masz dostęp do najlepszych przepisów opracowanych zgodnie z zasadami tzw. surowej diety, czyli raw diet. Fankami tego typu receptur są Kamila i Anita Nawarkiewicz, twórczynie marki Obecnie to właśnie te kreatywne siostry publikują na blogu www.pieknieproste.pl swoje autorskie teksty związane z kobiecą twarzą technologii i dzielą się z czytelniczkami między FEMI PLEASURE, ambasadorki projektu #pięknieproste.
innymi przepisami na słodycze w zdrowej wersji.

przepisy>>>

WEGAŃSKA CZEKOLADA Z MIGDAŁAMI W WERSJI RAW

czekoladowe_szalenstwo2

Składniki:

½ szkl. oleju koksowego
¼ szkl. surowego kakao                                                                                                                                                   2-3 łyżki syropu z agawy/klonowego
migdały
przyprawy

Sposób przygotowania:

Na małym ogniu rozpuść olej kokosowy. Kiedy jest już płynny dodaj kakao i syrop. Mieszaj
aż do otrzymania gładkiej konsystencji, na koniec dodaj ulubione dodatki i przyprawy. Mogą to być orzechy, jagody goji, żurawina, lawenda, mięta, cynamon, chilli. Płynną czekoladę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do zamrażalki na 15 minut aż stwardnieje. Czekoladę należy przechowywać w lodówce.

WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY, czyli energetyczny i pożywny deser dla „czekoladoholicków“

Składniki:

kakao
2 banany
1 awokado
karob

Sposób przygotowania:

Zmiksuj w blenderze (można też utrzeć widelcem) 2 banany i jedno średnie awokado. Dodaj trzy płaskie łyżki kakao (Kamila i Anita dają pół na pół kakao z karobem, wówczas mus jest bardziej słodkawy) i już!

CZEKOLADOWO – RÓŻANE TRUFLE RAW

Składniki:

10 daktyli mendjool (duże, mięsiste)
30 g suszonej morwy
łyżka kakao
kilka łyżek wody różanej
bakalie/inne przyprawy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę bez grudek. Gotową masę wkładamy na
ok. 30 min. do zamrażarki, aby masa stwardniała i było nam łatwiej formować trufle.
Formujemy kuleczki i obtaczamy je w wybranych posypkach – płatki kokosa, kruszone kakao, pyłek pszczeli, herbata matcha, kruszone pistacje lub inne orzechy.