Świąteczny sernik Lary Gessler

on
Świąteczny sernik Lary Gessler

Świeta to czas, kiedy rozpieszczamy naszą rodzinę różnymi smakołykami. Tym, co jest chyba na każdym stole, jest oczywiście sernik. 

Składniki:

Spód:

  • 200 g twardego masła 83%
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka

Masa sernikowa

  • 1kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 8 żółtek
  • 5 białek (zimnych)
  • 16 łyżeczek cukru pudru
  • 180 g masła + 20 g do smarowania blachy,
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 mięsista laska wanilii
  • 30 g rodzynek
  • 60 g smażonej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować kruchy spód dużym nożem posiekaj zimne masło na dość małe kawałki.
  2. Zmieszaj w misce mąkę ziemniaczaną, pszenną i sól.
  3. Przesiej je przez sito bezpośrednio na masło.
  4. Posiekaj masło z mąką. Teraz przesiej na masło cukier puder.
  5. Ponownie posiekaj wszystko razem. Gdy na desce będą już tylko niewielkie kawałki masła, dodaj
  6. żółtka i szybkimi ruchami zagnieć je z masłem i mąką, łącząc je w ciasto.
  7. Uformuj kulę i włóż ją na 30 min do lodówki.
  8. Rozwałkuj na 0,5cm i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Powinno to zająć 10-
  9. 12 minut.
  10. Odstaw do przestygnięcia.
  11. Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na bladą i puszysta masę.
  12. Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki – cały czas miksując.
  13. 180g masła sklaruj i dolej do masy. Dodaj też skórkę z pomarańczy, cytryny, nasiona wanilii i rodzynki i odstaw.
  14. Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami.
  15. Następnie boki formy z wypieczonym kruchym ciastem wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
  16. Wylej masę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  17. Potem zmniejsz temperaturę̨ na 160°C na następną godzinę̨. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik, zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.