Świąteczna beza Lary Gessler

on
Świąteczna beza Lary Gessler

Święta to czas, kiedy każdy z nas, nawet jeśli jest fanem zdrowego odżywiania, musi się skusić na coś słodkiego. Jako deser na naszym świątecznym stole znakomicie sprawdzi się beza.

Beza świąteczna – spód

Składniki:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczane
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 120°C bez termo obiegu.
  2. Białka ubić na piane,̨ następnie stopniowo dodawać przesiany cukier puder.
  3. Miksować do powstania bardzo sztywnej, błyszczącej masy.
  4. Dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, po czym miksować jeszcze kilka minut.
  5. Pianę rozsmarować na pergaminie wstawić do piekarnika.
  6. Po około 30 minutach (lub wcześniej by beza pozostała biała) zmniejszyć temperaturę do 100° i pozostawić bezy na około 3 godziny.
  7. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem do bezy :

Składniki:

  • Amaretto 50 ml
  • 300 g Twarożku kanapkowo-sernikowego
  • Śmietana 36% 200 ml
  • Powidła śliwkowe 150 g
  • Czekolada deserowa 100 g
  • Cukier puder 100 g
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg mieszamy mikserem z Amaretto i otartą skórką z pomarańczy.
  2. Przesiany cukier puder łączymy ze śmietana i ubijamy na sztywno.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  4. Łączymy delikatnie masę twarogową z bitą śmietaną i odstawiamy do lodówki.
  5. Jeden spód bezy kładziemy płaską częścią do góry i smarujemy ją powidłami śliwkowymi, następnie częścią czekolady.
  6. Następnie wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem bezowym.
  7. Oblewamy czekoladą, posypujemy cynamonem i dekorujemy.
    Najlepiej smakuje po godzinie w lodówce!