Kulinarna podróż dookoła świata

on
Kulinarna podróż dookoła świata

Podziwianie zabytków, poznawanie języków, nowych ludzi, czy zwyczajny odpoczynek – powodów, dla których podróżujemy jest wiele. Jednym z nich jest też smakowanie nieznanych dotąd regionalnych przysmaków i lokalnych trunków. Okazuje się, że można odbyć prawdziwą, kulinarną podróż dookoła świata bez wychodzenia z domu. Od lipca w wyprawę pełną smaków swoich klientów zabiera Thermomix®.

Zwiedzaj na własną rękę

Filmy instruktażowe, które zostały przygotowane dla miłośników urządzenia Thermomix® na czas wakacji, to jedynie namiastka i zachęta do dalszych, samodzielnych i egzotycznych eksperymentów kulinarnych z najbardziej wielofunkcyjnym urządzeniem kuchennym na świecie. Prawdziwa skarbnica przepisów z każdego zakątka świata kryje się na platformie z przepisami na Thermomix® – Cookidoo®. Tradycyjna grecka sałatka, pikantne samosy prosto z Indii, prawdziwie meksykańskie guacamole z dodatkiem żurawiny, czy chiński klasyk – wegetariańskie Chop Suey (przepis poniżej).

Kulinarna podróż dookoła świata
Kulinarna podróż dookoła świata
Kulinarna podróż dookoła świata

Kulinarny świat na wyciągnięcie widelca

Choć nazwy wielu arabskich, azjatyckich, czy śródziemnomorskich potraw, które znajdziemy na platformie brzmią bardzo egzotycznie, nie oznacza to, że ich przygotowanie musi być trudne. Dzięki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie samo, krok po kroku, przeprowadzi nas przez wszystkie etapy gotowania. Dodatkowo, dzięki najnowszemu dodatkowi Cook-Key®, Thermomix® za pomocą sieci WiFi połączy się z platformą Cookidoo®, a wszystkie przepisy i sposób ich przygotowania zostaną wyświetlone bezpośrednio na ekranie urządzenia, temperatura i czas gotowania zostaną ustawione automatycznie. To pozwoli w maksymalnym stopniu odtworzyć prawdziwe, regionalne smaki znane z dalekich podróży.

WEGETARIAŃSKIE CHOP SUEY

Kulinarna podróż dookoła świata

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 100 g grzybów, suszonych
  • 400 g wody, wrzącej
  • 20 g oleju sezamowego
  • 20 g oleju ryżowego
  • 150 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 200 g marchewki, pokrojonej w słupki (3 cm x 3 mm)
  • 120 g pora, pokrojonego w 3 mm półplastry
  • 100 g pędów bambusa, odsączonych z zalewy
  • 130 g kiełków soi, świeżych
  • 25 g sosu sojowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min
  • Do naczynia miksującego wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić 10 min/120°C//obr. . Grzyby odsączyć przez koszyczek
  • Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić 8 min/120°C//obr. 1
  • Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

  • Grzyby umieścić w misce, dodać wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min
  • Do garnka wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić pod przykryciem ok. 15 min. Grzyby odsączyć przez sito
  • Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić pod przykryciem przez ok. 15 min
  • Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu