Kuchnia śląska – idealne rozwiązanie na Święta Bożego Narodzenia!

on
Kuchnia śląska jest pyszna i zaskakująca w swoich regionalnych nazwach. Rolady, kluski śląskie, modra kapusta… na samą myśl chce się zrobić przerwę na obiad! Czas zatem poznać przepisy, które sprawdzą się podczas zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia.
zur_slaski_na_modle_mysliwska
Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami
Kuchnia śląska – niepowtarzalna, nieoczywista i jak się okazuje, różnorodna – zrodziła się pod wpływem przepisów kuchni polskiej, czeskiej i niemieckiej. Króluje w niej mięso wieprzowe, różnego rodzaju zupy i ciekawe desery. To Ślązakom zawdzięcza się popularyzację sera z kminkiem, ciasta drożdżowego, pączków czy śląskiego żuru.
W najbliższym czasie zaprezentujemy Państwu kilka pysznych przepisów na świąteczne dania inspirowane śląską kuchnią!

Oto pierwszy z nich:

 

Przepis na żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami:

 

Składniki:

0,5 kg mięsa z dzika lub mięsa wieprzowego
Żurek Śląski Knorr
300 g wędzonego boczku
marchew
0,5 pora
0,5 selera
2 średniej wielkości cebule
300 g kurek
3 ząbki czosnku
5 ziaren jałowca
kminek
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Boczek oraz cebulę skrój w drobną kostkę, a kurki umyj i przekrój na pół. Wszystko razem podsmaż w garnku.
Warzywa obierz i dołóż do mięsa. Całość zalej około 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek, jałowiec i pokruszony kminek).
Żurek śląski Knorr, dla nadania smaku, przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając – tak, aby nie powstały grudki.
Wywar gotuj powoli przez około 2 godziny. Następnie usuń duże kawałki warzyw.
Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli do smaku.

Smacznego!