Kotleciki z ciecierzycy

on
Kotleciki z ciecierzycy

Niekiedy warto odejść na chwilę od tradycyjnej kuchni polskiej i znaleźć sprawdzony przepis kuchni orientalnej, który pozytywnie zaskoczy twoją rodzinę. Pyszny obiad może być prostym w przygotowaniu.

Składniki:

  • 400 g gotowanej cieciorki w puszcze
  • 2 łyżki płynu z zalewy
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • oliwa lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Odcedź ciecierzycę, zachowując 2 łyżki płynu.
  2. Zblenduj, niekoniecznie na idealnie gładką konsystencję, mogą pozostać drobne kawałeczki ciecierzycy.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Następnie dodaj 2 łyżki z zalewy, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaną mąkę, sól, pieprz oraz kmin rzymski.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Rozgrzej na patelni olej i nakładaj po 1,5 łyżki masy, delikatnie rozprowadzając, aby uzyskać grubość około 1 cm.
  7. Smaż z dwóch stron do zarumienienia około 2 minut.Kotleciki możesz zjeść same lub z kaszą jaglaną i surówką a’la mizeria – ogórek i pomidor wymieszane z jogurtem naturalnym.