Knedle z truskawkami z sosem anyżowo- karmelowym

on

Knedle z truskawkami to typowe danie kojarzące się z latem. Idealnie okrągłe, skrywające w sobie pachnące i słodkie owoce kluski zazwyczaj goszczą na naszych stołach właśnie w sezonie wakacyjnym. Najwyższy czas wprowadzić knedle również do zimowo-wiosennego menu!

To, że w marcu ciężko o świeże truskawki wcale nie oznacza, że na aromatyczne knedle czekać musimy co najmniej do czerwca. Aby rozbudzić nieco zaspane, zimowe apetyty proponujemy knedle z truskawkami z sosem anyżowo- karmelowym. Ich przygotowanie zajmuje 6-7 minut, a smak sprawia, że mogłyby ozdabiać kartę niejednej restauracji. Anyż ma intensywny, słodko-korzenny smak, cudowny zapach i nieporównywalny z niczym aromat. Wspaniale urozmaica słodkie potrawy i świetnie komponuje się z owocami.

Składniki:

  • Knedle z truskawkami JAWO 1op.

Składniki sosu:

  • 300 ml wody
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka anyżu – ziarno

Sposób przygotowania sosu:

Na patelnię wysypać i rozpuścić cukier. Otrzymaną w taki sposób jasną, karmelową masę połączyć z anyżem i wodą. Zagęścić sos, odparowując wodę.

W tym samym czasie zagotować 3l posolonej wody. Wrzucić zamrożone knedle, nie mieszać. Od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię, gotować na wolnym ogniu 6-7 minut.
Wystudzić sos i podawać schłodzony z ugotowanymi knedlami.

Smacznego!

Więcej przepisów na stronie www.jawo.pl