Grillowane owoce z sosem waniliowym

on

Składniki:

  • 25 g blanszowanych orzechów laskowych lub migdałów
  • Olej słonecznikowy do smarowania
  • 2 dojrzałe gruszki pokrojone w ćwiartki z usuniętym gniazdem
  • 2 dojrzałe nektarynki pokrojone w ćwiartki
  • 4 dojrzałe śliwki pokrojone na połówki
  • 200 g naturalnego twarożku
  • cukier waniliowy


Polecany produkt:
Familly Grill marki Russell Hobbs

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej Familly Grill. Rozłóż orzechy lub migdały na grillu, zamknij pokrywę i grilluj przez ok 3 minuty aż orzechy lekko się uprażą.
  2. Używając drewnianej łyżki zgarnij orzechy do tacki ociekowej, a następnie przesyp na talerz do ostygnięcia. Postaw tackę ociekową z powrotem pod grillem.
  3. Rozłóż gruszki, nektarynki i śliwki równomiernie na grillu, zamknij pokrywkę i grilluj owoce przez 6-7 minut do momentu, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
  4. Wymieszaj twarożek z cukrem waniliowym rozgniatając go na gładką masę. Lekko posiekaj orzechy lub migdały.
  5. Rozłóż zgrillowane owoce na cztery talerze, dodaj po dużej łyżce sosu twarożkowego i posyp wszystko posiekanymi orzechami.