„Finger food” na domowe imprezy

on
„Finger food” na domowe imprezy

Niewielkie, acz aromatyczne i sycące. Trudno o lepszy „finger food”, czyli poręczne danie do jedzenia palcami, niż soczyste falafele. Jednak przyrządzenie domowej wersji tego przysmaku może być czasochłonne. Może… ale na szczęście nie musi. Dzięki gotowej mieszance mąki z ciecierzycy i klasycznych przypraw z łatwością przygotujesz talerz chrupiących kuleczek, które posłużyć ci mogą za bazę do oryginalnych, orientalnych koreczków. Możesz też podać je z sosem w roli smakowitego dipu. Z kolei rześki, zielony sos z tahini ożywi sprawdzone sałatki, nadając im bliskowschodniego charakteru. Jeśli do kompletu podasz swoim bliskim talerz lekkich, ogórkowych przystawek z hummusem, możesz liczyć na to, że nikt nie wstanie od stołu, dopóki z niego nie znikną!

Falafelowa uczta z aksamitnym sosem

Składniki:

  • Falafel MIX marki Jasmeen
  • Olej do smażenia
  • Szklanka orzechów nerkowca (najlepiej namoczonych przez noc)
  • ¾ szklanki wody lub bulionu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Harissa (np. marki Jasmeen)

Sposób przygotowania:

  1. Falafele przyrządź zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Gdy odstawisz masę do zgęstnienia, zblenduj nerkowce wraz z wodą lub bulionem, solą i czosnkiem.
  3. Jeśli chcesz nadać dipowi pikanterii, część sosu wymieszaj z harissą – ostrą pastą z chilli.

Ogórkowe gryzki z hummusem

„Finger food” na domowe imprezy

Składniki:

  • 1-2 długie ogórki
  • Pół opakowania hummusu z tahini marki Jasmeen
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
  • 16 pomidorków cherry
  • 1 kostka sera feta
  • Pietruszka do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka pokrój na plasterki i rozłóż na talerzach.
  2. Hummus dopraw wybraną mieloną papryką i dokładnie wymieszaj.
  3. Niewielką łyżką nałóż hummus na plastry ogórka.
  4. Pomidorki przekrój na pół i połóż na hummusie.
  5. Posyp każdy gryzek pokruszonym serem feta oraz grubo pokrojoną pietruszką.

Zielony sos z tahini

„Finger food” na domowe imprezy

Składniki:

  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Krzaczek świeżej kolendry
  • Pęczek świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli + więcej do smaku
  • Szklanka tahini marki Jasmeen
  • 1/4 szklanki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze (najlepiej z funkcją pulsowania) połącz czosnek, pietruszkę, kumin, kozieradkę i 2 łyżeczki soli, aż konsystencja przypominać będzie pesto.
  2. Dodaj tahini i sok z cytryny i blenduj przez ok. 30 sekund.
  3. Sos będzie bardzo gęsty, dodawaj więc stopniowo chłodnej wody – około 200ml, aż sos nabierze konsystencji śmietany.
  4. Dopraw solą wedle uznania.