Babeczka albo psikus? Mamy pomysł na straaasznie pyszny deser!

Babeczka albo psikus? Mamy pomysł na straaasznie pyszny deser!

Dynia to prawdziwa królowa jesiennego sezonu. To wyjątkowe warzywo, z którego możemy przygotować zupy, potrawy wytrawne, przetwory a nawet… przepyszne desery!Dynia idealnie komponuje się z daniami ciepłymi, jak i podawanymi na zimno. Jest również symbolem święta Halloween, które zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Dzieciaki to prawdziwi eksperci w płataniu psikusów. Dlatego przedstawiamy przepis na dyniowe babeczki, które zaspokoją słodkie potrzeby nie tylko małego, ale nawet całkiem dorosłego potwora!

Dyniowe babeczki z serkiem kremowym

Składniki (ciasto na 15 sztuk):

  • 175 g cukru drobnego
  • 85 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 215 g purée z dyni
  • 100 ml mleka
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 200 g cukru pudru
  • 300 g serka śmietankowego,
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji:

  • Cukier Kandyz

Sposób przygotowania:

  1. Ucieramy masło z cukrem na gładką masę.
  2. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników.
  3. Do purée z dyni dolewamy mleko oraz dodajemy ekstrakt z wanilii.
  4. Oddzielnie mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę.
  5. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z purée oraz suchych składników. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-30 min.
  7. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

*Aby przygotować purée z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200 stopniach przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ oddzielić od skórki łyżką, odsączyć go z wody i zmiksować na gładko.

Przygotowanie kremu:

  1. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce.
  2. Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru kandyz.