Anthony Bourdain: bez rezerwacji, seria 6

on

(Anthony Bourdain: No Reservations, season 6)
Seria dokumentalna, 22 x 60’ prod. USA, (A Zero Point Zero Production for Travel Channel), 2010

„Całe moje życie opiera się na kontrolowaniu tego, co dzieje się w kuchni. Podróżowanie i odkrywanie nowych smaków pozwala, aby wszystko co z tym związane po prostu się działo” – Anthony Bourdain miłośnik podróży, smakosz i poszukiwacz przygód, już po raz szósty wyrusza w świat, by poznać smak ryzyka. Bo według niego zdrowe, przygotowywane w sterylnych warunkach potrawy są po prostu niesmaczne. Jedzenie, jak życie, musi zawierać w sobie element ryzyka.

Anthony bez wahania próbuje lokalne przysmaki i specjały przygotowywane w przydrożnych budkach, oddając się w ręce miejscowych przewodników. Sam, jako turysta, i to jeszcze w towarzystwie operatora, nie miałby szans dotrzeć do miejsc, do których prowadzą go informatorzy. Dzięki nim sporo dowiaduje się o kulturze kraju, o ludziach i o ich zwyczajach kulinarnych, które czasami, zwłaszcza dla kogoś z tzw. zachodniego kręgu kulturowego, mogą być szokujące. Rarytasy, których spróbuje będą nierzadko poważnym wyzwaniem dla podniebienia i żołądka.
W najnowszej, 6. serii swojego programu Bourdain odwiedzi m.in. Indie, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Liban, Liberię i wyspy Karaibskie. Oprócz tych egzotycznych kierunków nowych smaków i przygód poszuka także w Hiszpanii i we Francji.

Anthony Bourdain (ur. 1956) – absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery kucharskiej, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji „Brasserie Les Halles”. Jest autorem kryminałów oraz książek kulinarnych i „kuchennych”, czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni (m.in. Bone in the Throat, Gone Bamboo, Typhoid Mary, Cook’s Tour: In Search of the Perfect Meal, Anthony Bourdain’s Les Halles Cookbook, The Nasty Bits). Książka „Kill Grill. Restauracja od kuchni” została wydana w 23 krajach i stałą się światowym bestsellerem. Jego teksty publikował m.in. „New York Times”, „The Times”, „Observer”, „Independent”. Bourdain, oprócz programu „Anthony Bourdain: bez rezerwacji”, znany jest też z serii „Podróż kucharza”, która już gościła na antenie kuchni+.

kuchniaplus